joi, 27 noiembrie 2014

Exercitiu triceps cu lanturile



Am prezentat cum fac cu sistemul meu din lanturi un anumit exercitiu pt spate, un alt exercitiu pt abdomen, apoi pt biceps si azi am sa prezint cum fac triceps.

Nu recomand acest exercitiu incepatorilor si celor care au probleme cu saptele, deoarece e un exercitiu complex, care necesita experienta, o anumita pozitie a intregului corp si forta suficienta a tricepsului.

Nu am sa fac o descriere foarte lunga a acestui exercitiu, deoarece se va vedea cum il execut din clipul de mai jos. Incerc sa-mi pastrez corpul cat mai dreapt cu putinta, sprijinit in varfurile picioarelor, mainile le pozitionez deasupra capului, cu coatele drepte 


si din aceasta pozitie incep sa indoi coatele. Cand acestea au ajuns aproape de ceafa, imping podurile palmelor in fata revenind la pozitia din care am plecat.


Pe tot parcursul executarii acestui exercitiu, controlez coatele, pozitia corpului si miscarea. Coatele nu trebuie sa le trag cu spatele, ca la tractiuni, iar miscarea trebuie sa fie cat mai cursiva, adica fara smucituri.

Asa cum se observa, exercitiul pt triceps la sistemul meu cu lanturi, implica abdomenul, lombarii, umerii si spatele.

Pt exercitiu acesta fac 5-6 serii de 8-10 repetari, cu pauze de cel mult un minut.

Cand execut acest exercitiu, manerele lanturilor sunt pozitionate la @ 40 cm distanta fata de sol.

Dificultatea creste direct proportional cu nivelul inaltimii de la care execut miscarea. Cu cat ma pozitionez mai jos, cu atat este mai greu.

luni, 24 noiembrie 2014

Radu Valahu Georgescu - un urias cu suflet urias!




Sambata aceasta am fost la un concurs de skandenberg - Cupa White Tiger Gym la Skandenberg, unde invitat de onoare a fost Radu Valahu Georgescu.

Dupa ce am avut placerea sa intru in mediul de antrenament al lui Alex Burebista, curiozitatea m-a ispitit sa iau parte  la un concurs de gen.

Pe Radu il cunosc din liceu. Imi aduc aminte ca amandoi faceam sport, iar el era asa de prins de acest lucru, ca nu mai era surprinzator, sa-l vezi in pauze cum mergea in maini prin curtea liceului. L-am mai intalnit in diferite ocazii, dar niciodata in mediul lui specific, la un concurs de skandenberg.

Chiar si de aceasta data, ca si cu alte ocazii am remarcat ca Radu e un luptator neobosit impotriva sportului ”murdar”. Pur si simplu se infurie cumplit, cand  aude de seroizi si ca sunt folositi in skandenberg. E extrem de critic si neinduplecat, stiind ca nu se poate rezolva acest fenomen.

Cu Radu nu am putut discuta pe indelete despre dieta sau alte subiecte. Pur si simplu el era peste tot. Toti il intrebau cate ceva, faceau poze cu el, incercau sa-l puna la skandenberg, bineinteles fara izbanda.

Mi-a relatat ca este bun prieten cu Ionut Pitbull Atodiresei (dar cu cine nu e Radu bun prieten, el deschide orice usa), care se antreneaza in sala White Tiger Gym si intr-o zi imi va face cunostinta cu acesta.

Ca tot spuneam ca Radu e prieten cu foarte multa lume, acum cativa ani, el m-a ajutat sa gasesc o sala de fitness, unde am facut antrenorat.

Pe langa faptul ca am mai stat de vorba (pe apucate) cu Radu, am vazut si multa ambitie, testosteron, adrenalina, bucurie la cei ce aveau rezultate bune, vointa si detarminare la cei ce vor sa progreseze spre locuri de top.

Consecventa cu care Radu face skandenberg este un exemplu extraordinar!

L-am intrebat: Daca ar fi sa schimbi sportul cu un alt domeniu in care sa faci multi bani, ai face-o?
Radu: Niciodata!

In alta ordine de idei, am facut cunostinta cu un om extraordinar, caruia ii voi dedica un articol special cat de curand. Numele lui este Gabriel Ban, care in ciuda dificultatilor financiare, gaseste vointa necesara doborarii unor recorduri.

Ce m-a impresionat la Radu, a fost modul in care s-a purtat cu baiatul meu. A tras o banca chiar aproape de masa de skandenberg, in asa fel incat baiatul meu sa poata vedea meciurile. L-a luat si l-a dus la unul dintre puternicii skandenbergului Sabin Badulescu – care a si castigat competitia la profesionisti. Pustiul meu dorea neaparat sa faca poze cu acesta, dar nu avea curajul sa-l abordeze.

Stiu ca a fost coleg cu mine si este prietenul meu, dar nu exagerez cu nimic, cand afirm ca Radu e un urias cu un suflet urias!

vineri, 21 noiembrie 2014

Satisfactiile aduse de sport.





Am sa continui postarea “ Primele concluzii valoroase”, cu un subiect foarte interesant pentru mine, si anume: satisfactiile pe care le avem ca urmare a activitatilor sportive.

 “Ce ne apropie? interesul comun, dragostea, nevoia de comunicare, mentalitati asemanatoare, etc.
Pt toti cei ce fac sport vreau sa transmit un mesaj: competitia e buna atata timp cat e constructiva, cat aduce armonie, sanatate, ajuta oameni sa se descopere, sa lege noi prietenii, sa ajute pe unii sa se bucure de experienta celorlelti, etc
Cred ca un campion adevarat nu este acela care e pe primul loc, ci acela care se straduieste sa faca totul cat mai corect, sa fie sanatos, sa aiba respect pt ceea ce fac ceilalti, si cel mai important sa iubeasca neconditionat ceea ce face!
Atata timp cat pot sa impartasesc celorlati din experienta mea, negresit ceea ce eu iubesc va merge mai departe.
Degeaba sunt pe primul loc daca nimeni nu ma aprecieaza sincer!!!”
Asta scriam pe FB, cu mai bine de 2 luni in urma, inainte ded a avea discutiile cu prietenii mei - Mirela, Sorin, Alex, Ioan, Catalin, Ion.

Am remarcat ca toti prietenii mei sportivi, nu sunt materialisti, sunt prietenosi, deschisi, discuta cu drag despre sport, copii, alimentatie, etc.

Cand l-am intrebat pe Catalin Sendroiu: “Ce satisfactii ai ca urmare a activitatii sportive?”, el mi-a raspuns: “Cand cineva (un client) ma apreciaza, sunt multumit! Apoi sanatate si posibilitatea de a intra in contact cu multi oameni.”

La Ioan Olteanu am remarcat cat de implicat si satisfacut este atunci cand face sport. E dependent de sport, in ciuda varstei – 65 ani – merge la sala 5 zile/ saptamana. E bucuros ca are o sanatate demna de invidiat, interactioneaza cu tineri, merge la competitii si le si castiga!

“Fiind fondatorul grupului Bar-Dogs si dedicandu-ma de la inceput miscarii Street Workout, prefer antrenamentele de grup. Asa ma simt motivat si simt ca-i motivez si pe ceilalti.” Asta mi-a spus Sorin Toma, confirmandu-mi inca o data ca este fericit sa aiba oameni in jurul sau, cu care sa schimbe experiente si trairi, in timp ce se antreneaza.

Ca sa concluzionez, spun raspicat ca satisfactiile aduse de sport sunt diferite de cele materiale. Prin sport ne mentinem sanatosi (atata timp cat nu exageram), socializam, eliminam endorfine, invatam sa facem exercitii noi, sa mancam mai bine, devenim mai rezistenti, mai puternici si mai rapizi. Invatam sa-i respectam pe ceilalti, sa respectam reguli cand mergem la competitii, sa avem o viata ordonata, bazata pe o dieta sanatoasa, program de odihna organizat si mai ales sa traim printre oameni!

Daca fizic imbatranim, spiritul poate ramane mereu tanar!


miercuri, 19 noiembrie 2014

Primele concluzii valoroase




Ca urmare a discutiilor cu prietenii mei sportivi – Mirela, Sorin, Alex, Ioan, Catalin, Ion -  am tras niste concluzii valoroase pt mine si pt cei ce-mi citesc articolele.

Sportul da dependenta pozitiva! Elibereaza endorfine – “moleculele fericirii”! “Alergarea montana elibereaza mult mai multe endorfine decat MTB-ul, iti da o dependenta pozitiva de sport.” - declara Ion Trandafir.

Ideal este sa faci sport si in sala si in aer liber! Toti cei ce fac sport in sala, mi-au declarat ca sportul in aer liber este deosebit de benefic. Ion Trandafir prefera 90% din activitatea sportiva,  sa si-o desfasoare in aer liber, totusi  mi-a spus ca are perioade in care merge in sala. Catalin prefera sport in aer liber chiar si in perioadele cand e mai frig, cu toate ca fortat de imprejurari (ca antrenor personal), trebuie sa-si petreaca mai mult timp in sali.

Miscarile in care folosim exclusiv greutatea corpului sunt preferate de majoritatea celor chestionati. Chiar si Ioan Olteanu, practicant de powerlifting, este ferm convins de acest lucru.

Hrana de calitate este ceea ce isi doresc toti sportivii. Suplimentele nu sunt un element  fara de care sa nu putem sa facem sport si sa avem rezultate excelente! “Se poate face performanta doar cu mancare, dar este nevoie de multi bani pt o hrana de calitate si program corespunzator.” - dupa cum declara Alex Burebista Marin, sau “Da, luam suplimente, eram mai umflat, dar am realizat ca nu ma ajutau foarte mult… pe deasupra cheltuiam multi bani- 1000 Ron/ luna.” – declaratie apartinand lui Catalin Sendroiu.

Odihna are o importanta cruciala in viata unui sportiv! Nici unul din cei chestionati nu a afirmat ca e posibil sa faci sport fara sa te odihnesti.

Inotul a iesit castigator ca sport recomandat parintilor pt copiii lor, urmat de sporturi de echipa, in aer liber. Cu exceptia lui Ion Trandafir, care isi doreste pt baietii lui ski-ul, apoi bicicleta si inotul, toti ceilalti au spus ca inotul este ideal. Totusi si Ion a declarat: “Eu zic ski pt baietii mei, sa simta placerea alunecarii. Poate peste 20 ani nu va mai fi zapada de acum, de aceea trebuie sa ne bucuram cat mai putem. Bicicleta mai fac cu baietii mei, iar inotul trebuie toata lumea sa-l stie. Spun inot pt ca sunt multe sporturi de vara faine. Cand vor creste baietii mei, daca isi doresc, sper sa imbratiseze triatlonul, ar fi foarte fain.”

Referitor la street workout, toti au fost de parere ca e un sport nou intrat in Romania si ca e spectaculos, benefic pt cei ce vor sa faca forta, rezistenta si sa arate bine, doar folosindu-si propria grautate.

Catalin a deschis subiectul delicat, al orelor de nutritie in scoli. O idee pe care eu as implementa-o de maine, dar care pare totusi o misiune imposibila.

Despre ceea ce mananca ei, pot spune ca toti se hranesc cu atentie, au cunostinte despre nutritie, dimineata folosesc surse bogate de energie si proteine, iar seara incetinesc ritmul si mananca slab caloric. Am descoperit chiar si lucruri deosebite in obiceiurile lor pt micul dejun. Alex mananca anchovies, Catalin avocado, Ion Trandafir cereale cu apa calda – toti suntem obisnuiti sa le mancam cu lapte…

Va continua…

marți, 18 noiembrie 2014

Ion Trandafir ski freerider - part. 2




varfu OMU
Am reusit in prima parte, sa discut cu Ion, in principal despre ceea ce a facut si face in ski si alergat montan. El mi-a povestit si de afinitatea pe care o are pt MTB. In sezon, la el in pensiune (“CEHOV”) se strang multi pasionati de MTB, iar Ion de multe ori este cel care organizeaza trasee si competitii.

TG: Ce mananci dimineata?

IT: Nu mananc tot timpul acelasi lucru, dar cu precadere cereale cu apa calda si miere de albine. Am mancat si cu lapte, dar am ajuns la concluzia ca nu e o combinatie fericita. Beau multe ceaiuri sa ma hidratez.

TG: Si seara?

IT: Iarna mananc zdravan dimineata, imi iau sandvis-uri cu mine, seara cand ma intorc de la antrenamente, mai bag abdomene si stretching, mananc consistent surse de proteina, carnea de vita ar fi ideala. Dupa 6 seara, mananc fructe si iaurturi.

TG: Ce grupe musculare soliciti in freeride?

IT: Picioare si abdomen – acesta este foarte solicitat! Lombari mai putin…

TG: Tu cum te antrenezi?

IT: Am urcari de 2-3 ore pe puls 140-150. Imi revin, mananc, ma hidratez si dau o linie foarte lunga. Impinsul cu betele ma mentine in forma.

TG: Cum reusesti sa-ti mentii tonusul muscular al bratelor, pieptului, umerilor?

IT: In ultimii 10 ani nu am mai lucrat izolat. Lucrez exercitii care implica musculatura global. Folosesc corzi elastice. Bicepsul il lucrez cu gantere. La ski de linie si la alergat montan, folosesc betele si imping, implicand spatele, tricepsul, deltoidul. Pentru piept fac flotari la paralele.

TG: Mergi la sala?

IT: NU am treaba cu GYM-ul, dar in perioada octombrie-noiembrie, cand imi trebuie explozie, fac “geno” sau presa cu incarcatura mai mare.

TG: Cum vezi tu un sportiv?

IT: Cei care trag la greu de fiare sunt imobili! Ideea sportivului complet, supermobil, puternic, rapid, care sa duca mult – este idealul!

TG: Ai luat proteine?

IT: Nu! Eu incerc sa merg pe eco!

TG: Ce zici daca ar exista ore de nutritie in scoala?

IT: E romantic, poetic… nu cred ca functioneaza. Noi nu avem profesori buni la materii de baza, daramite sa gasim pe nutritie. Copiii din ziua de azi stau cu hamburgerul in nas!

TG: Ce parere ai despre Street Workout?

IT: E mult mai bine decat sa mergi in sala. Tot ce faci cu greutatea corpului e total in regula!

TG: Ce sport recomanzi copiilor?

IT: Ski-ul e un sport foarte tehnic, trebuie inceput de mic. Eu zic ski pt baietii mei, sa simta placerea alunecarii. Poate peste 20 ani nu va mai fi zapada de acum, de aceea trebuie sa ne bucuram cat mai putem. Bicicleta mai fac cu baietii mei, iar inotul trebuie toata lumea sa-l stie. Spun inot pt ca sunt multe sporturi de vara faine. Cand vor creste baietii mei, daca isi doresc, sper sa imbratiseze triatlonul, ar fi foarte fain.

TG: Preferi antrenamente solo?

IT: DA! E stilul meu! Doar la “bici” merg in grup, mereu e ceva de invatat.