Ca de
fiecare data, articolele mele sunt inspirate de viata reala, de discutii pe
care le-am cu diferiti practicanti ai sportului de agrement, in special in sala
in care imi desfasor eu activitatea de antrenor.
Dupa mai
multe intrebari referitoare la dureri de articulatii, oboseala acuta, crampe
musculare, etc. pe care le primesc frecvent de la persoane tinere (21-27 ani),
sapand un pic in detaliu despre dietele acestor persoane, am concluzionat ca
toti sunt innebuniti dupa hrana bogata in proteina de origine animala. Precizez
ca sunt echidistant, nu sunt impotriva consumului de carne, lapte, oua, etc. si
nici impotriva vegetarismului sau veganismului. Fiecare e liber sa aleaga ce crede
ca-i mai bine pentru el/ea. In schimb, sunt impotriva ignorantei, fatalismului,
lipsei de interes atunci cand este vorba de sanatate.
Am sa dau un
exemplu, pe care il consider cel mai reprezentativ pentru acest articol.
Un tanar de
21 ani, inaltime aproximatix 1,90 m, masiv, cu trapez pronuntat, umeri rotunzi,
brate vanjoase, etc. un adevarat Ulise, acuza dureri acute ale spatelui. L-am
intreb ce crede ca a facut gresit. Mi-a raspuns ca suspecteaza o miscare
gresita la exercitiul ramat cu bara “T”.
A doua zi ma
intreaba daca e bine sa consume cantitati mari de lapte. L-am intrebat mai
multe si am constatat ca nu cunoaste mare lucru despre efectul colesterolului,
acidului uric, despre dezechilibrul dintre fosfor si calciu existent in sursele
de proteina de origine animala, etc.
Sa trec la
subiect, incercand sa explic cat mai clar posibil ceea ce se intampla cand
incepem sa credem cu tarie, ca o dieta bazata pe un consum excesiv de proteine
de origine animala, poate sa fie in beneficiul nostru.
Nu
intentionez sa critic pe nimeni! Sunt doar un observator, cu propriile sale concluzii,
bazate pe ani intregi de citit, experimentat si verificat.
Citeam cu
ceva timp in urma un articol, intr-o revista care promoveaza foarte mult
consumul de suplimente proteice si nu numai, articol scris de renumitul domn
Florin Uceanu, in care spunea, ca nu stiu ce descoperiri de ultima ora ar aduce
in discutie consumul de peste 35 gr proteina animala la o singura masa, ca nu
ar fi necesar sa ne stresam si ca putem manca la o singura masa cantitatea de
proteina pe care o mancam in decursul unei zile intregi. Am fost foarte
contrariat, deoarece acest domn respectat in lumea sportului romanesc, sustinea
cu ani in urma ca nu trebuie sa depasim la o masa @ 35 gr de proteina deoarece
organismul nu poate prelucra cantitati mai mari, rezidurile rezultate dintr-un
consum mai mare fiind nesanatoase pentru organismul nostru. Tot dumnealui scria
ca 2-2.2 gr proteina/kg corp, pentru un culturist e necesarul ideal si ca ar
trebui sa impartim totalul rezultat in 7 mese/zi ca sa putem beneficia la
fiecare 2,5 ore de cantitatea de proteina de 35 gr. In felul acesta, organismul
nostru beneficieaza in permanenta de proteina necesara cresterii musculare.
In primul
rand, proteinele de origine animala vin la pachet cu un dezechilibru destul de
mare. Nu au fibra, nu au carbohidrati, exceptand lactatele care au lactoza
neprietenoasa pentru foarte multi oameni, nu au antioxidanti, au colesterol, au
un raport dezechilibrat intre calciu si fosfor. Luand in considerare toate
acestea, trag concluzia ca e bine sa evit cantitatile mari de proteina de
origine animala. In schimb, nu sunt de acord s-o elimin complet, deoarece are
valoare mare dpdv calitativ prin echilibrul dintre cantitatile de aminoacizi
esentiali pe care ii contine.
Daca marim
cantitatile de proteina de origine animala, introducem in organism si cantitati
mari de colesterol, acid uric, nu beneficiem de fibra si nici de carbohidrati.
Colesterolul
este bun si rau. Cel bun, HDL nu ne aduce nici un deserviciu, iar cel rau, LDL,
daca depaseste anumite limite, ne poate omora, dar pana sa ne omoare ne aduce
mari probleme. Ne obstructioneaza vasele de sange prin depunerea lui pe peretii
acestora, ducand la oboseala, cresterea tensiunii, ateroscleroza, accidente
vasculare, comotii cerebrale, pietre la vezica biliara.
In cantitati
adecvate, colesterolul este steroid natural, este responsabil cu producerea
vitaminei D3 cu ajutorul razelor ultraviolete, este prezent in bila, fiind
raspunzator cu digestia lipidelor.
In concluzie,
avem nevoie de colesterol si trebuie stiut ca organismul nostru produce
colesterol!
Trebuie sa tinem insa seama ca nu trebuie sa exageram.
Am sa
continui acest subiect in postarile viitoare. Voi aborda problemele referitoare
la acidul uric, fibre, carbohidrati, antioxidanti, calciu si fosfor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu