Ca si in postarea “Sa
mananc sau sa nu mananc grasime?” voi scrie cate ceva despre rolul
glucidelor in organism, cate feluri de glucide sunt si concluzia pe care o trag
eu la intrebarea “de ce trebuie sa mancam glucide?”.
Glucidele sau carbohidratii reprezinta principala sursa de
energie pentru organism. Ele reprezinta materia prima pentru sintetizarea
celorlalte substante: proteine, lipide si acizi organici.
Numele glucidelor vine din grecescul “Glucos”, care inseamna
dulce.
1 gram de glucide are 4 calorii!
Sursele de glucide sunt cereale (grau, ovaz, orz, secara,
porumb, orez, etc), fructe, legume, zahar, produse zaharoase.
Glucidele se impart in 2 catagorii: monozaharide si
polizaharide.
Importanta carbohidratilor: au un rol in functia
de detoxifiere, intra in componenta unor aminoacizi, ajuta in termoreglarea
organismului. Sistemul nervos central si muschiul cardiac sunt sensibile in glucidelor.
Scriam in postarea “Glicogenul,
testosteronul si hormonul de crestere”: "glicogenul este necesar
contractiei musculare...," el este nutrientul vital al muschiului, pe langa
proteine. 300 grame de glicogen se gasesc la nivelul ficatului.
O categorie aparte de glucide sunt fibrele alimentare. Acestea
sunt carbohidrati complexi care nu se digera si nu au rol energetic. Ele dau
senzatie de satietate, cresc retentia de apa in colon, diminund riscul de
constipatie.
Carbohidratii au indice glicemic care influenteaza nivelul
glicemiei, acesta fiind reglat de catre pancreas prin eliminarea de insulina.
Dimineata si dupa antrenament se pot manca glucide cu indice
glicemic ridicat, in timpul zilei indice glicemic mediu, iar seara indice
glicemic mic.
Zaharul si glucoza au indice glicemic mare - 100. Painea de
secara sau faina de secara indice glicemic mediu - 45. Varza, spanacul,
brocoli, dovlecei, ardei gras, au indice glicemic mic - 15.
Concluzia mea este ca trebuie sa consumam glucide!
Am sa argumentez aceasta concluzie, spunand ca pentru un
sportiv este sursa principala de energie. Mai sus scriam ca sistemul nervos
central si muschiul cardiac sunt sensibile la lipsa lor, asa ca trebuie sa
mancam glucide. Fibrele au un rol important in organism. Majoritatea surselor
de carbohidrati contin minerale, vitamine hidrosolubile, vitamine liposolubile
si aminoacizi.
Eu am o dieta bazata pe 25% proteine, 55% glucide si 20%
lipide. Despre cum calculez necesarul caloric zilnic, impartit pe glucide, proteine
si lipide, am sa scriu intr-o postare viitoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu