joi, 30 octombrie 2014

Flotari intre inaltatoare





Am prezentat pana acum 2 sisteme facute de mine, care ma ajuta sa fac sport in casa. Primul a fost  “suportul de paralele” , iar al doilea a fost “sistemul de lanturi”.

Azi am sa scriu despre inaltatorele din lemn, pe care impreuna cu un  rucsac vechi si greutati de picioare, le folosesc sa fac flotari intre inaltatore. Aceste flotari sunt mai grele, deoarece ma las mai jos si am gentuta cu greutatile de picioare in spate. Ea cantareste 10 kg.

Cel mai simplu sistem! 


Daca in mod normal fac un anumit numar de flotari fara inaltatoare si greutati, in momentul in care le folosesc, constat ca numarul de flotari se reduce cu 40%.



Sistemul acesta este unul ieftin si la indemana oricui, nu am cheltuit bani decat pe greutatile de picioare(120 Ron, toate 3 perechile), iar ca avantaje, pot spune ca nu ocupa mult spatiu, cat ar ocupa o banca de impins din culcat si o haltera. Un alt avantaj este, ca pot face flotari sau alte exeritii atat acasa cat si in aer liber. Nu am nevoie sa merg la sala.

Sistemul acestea de inaltatoare plus rucsacul plin cu greutati il folosesc si cand lucrez gambe, sau genuflexiuni intr-un picior, dar despre acestea am sa scriu intr-o alta postare.

marți, 28 octombrie 2014

Exista sport dupa serviciu(job)!!!

 


Exista sport dupa serviciu(job)!!!

Aud de multe ori ca e greu sa te apuci sa mai faci ceva dupa ce te intorci de la munca, seara pe la 18-19:00. Sunt de acord ca e greu, dar nu e imposibil!!!

Am descoperit niste poze mai vechi cu mine, cand munceam 11-12 ore pe zi si dupa aceea ma “infigeam” pur si simplu in sala de sport – una mica, imbacsita si prost echipata - si nu ma lasam dus de acolo, pana nu-mi faceam antrenamantul complet. Recunosc ca nu stateam mai mut de o ora, dar si asa aveam niste rezultate notabile, decat daca nu m-as fi dus de loc la sala.


Stiu sigur, ca nu sunt singurul care face asta si chiar am cunoscut exemple demne de tot respectul. Era un tip care venea la sala zilnic dupa munca. Imi spunea ca doarme o ora si apoi vine sa faca miscare. Un altul venea mereu, cu 3 sferturi de ora inainte de inchiderea Sali si se scuza, ca ma tinea pe langa el, eu fiind responsabil cu inchiderea salii. Alt exemplu ar putea fi un prieten, care a ales varianta sa se mute la o sala care inchidea cu o ora mai tarziu, numai sa prinda si el ceva miscare. Exemplele ar putea sa continue…

Sfatul meu este urmatorul – nu trebuie sa cautam scuze!!! Oricat de obosit am impresia ca sunt, ma gandesc la o miscare care imi place si ma apuc de treaba!

Daca vreau sa ma apuc de sport, ma apuc acum!

Daca vreau sa continui sa fac sport, continui acum, nu mai atrziu, nu maine!

Daca vreau sa ma odihnesc, ma odihnesc dupa ce fac sport! Nu ma duc la terasa, sau casc ochii la tv!

Daca am facut o perioada prelungita sport si am inceput sa am rezultate, nu ma pot opri, deoarece nu voi ramane pururea cu acele rezultate, corpul isi schimba permanent  structura – slabim, ne ingrasam, imbatranim, etc.

Motivatia vine in momentul in care vad ca am rezultate, iar rezultatele nu apar daca nu fac nimic!!

luni, 27 octombrie 2014

Sportul o activitate stresanta?




Sportul o activitate stresanta?

Eram in parc alaturi de mai multi pasionati ai sportului, unii avansati, altii mai putin experimentati… fiecare ne vedeam de treaba, ne antrenam, schimbam impresii… pana cand a aparut un tip mititel, oarecum definit, dar care se vedea ca nu are o aliura de sportiv, ci mai degraba de salahor. Acesta s-a invartit pe langa noi, si-a aprins o tigara si cu tigara in coltul gurii, a inceput sa se comporte ca o maimuta, agatandu-se de bare, facand fel de fel de giumbuslucuri si incercand sa ne provoace pe fiecare dintre noi la un Skandemberg. Vazand ca nu da nimeni curs invitatiei lui, a inceput sa afirme in fata a doi tineri, ca daca vor sa aiba muschi si forta nu trebuie sa se antreneze in parc sau la sala, ci mai degraba sa mearga “sa dea la lopata”, sau sa care roaba cu moloz. In acest moment am intervenit si i-am spus sa inceteze cu aceasta aberatie, pt ca eu sunt convins ca marii campioni, nu au renuntat la sport ca “sa dea la lopata”.

In aceeasi ordine de ideii, de cate ori apare cate un personaj nou in parc sau la sala, majoritatea celorlalti incep sa-si dea cu parerea: “ fa aia!”, “nu asa, nu e bine!”, “nu faci corect!”, etc. Culmea e ca cei care incep sa comenteze, sunt si cei ce se pricep cel mai putin.

In alta ordine de ideii,aproape toti cei ce isi doresc sa faca sport, intampina dificultati de genul:

                Timpul necesar sa faca sport;
                Ce fel de activitate sportiva sa practice?
                Ce sa manance inainte de antrenament si dupa antrenament? (o sa scriu in postari viitoare si despre acest subiect!). Cesa manace in general?
                Daca fac sport voi obtine rezultatele dorite?

Acum, daca iau in seama toate acestea, imi dau seama ca sportul ar putea sa fie o activitate stresanta! Ei bine NU!!!

E simplu, totul trebuie sa plece din schimbarea mentalitatii. Pur si simplu nu trebuie sa gandim asa:

                La sala trebuie sa stau 2 ore! -Eu fac un antrenament 30-45 min, daca are intensitatea potrivita, e mai eficient decat cel de 2 ore.
                 Nu am voie sa mananc dupa ora 18:00! -Eu mananc de 5 ori pe zi, iar ultima masa e cu o ora inainte sa ma culc.(de vazut “Ce mananc seara?”)
                 Nu am voie sa manac dulciuri, pizza, saorma, etc.! -Eu mananc fara restrictii, daca vreau sa manac seara dulceata cu paine, imi spun ca voi mananca a doua zi la micul dejun si in felul acesta nu apare frustrarea, ci doar asteptarea. Sunt de parere ca pizza si saorma nu sunt rele, atata timp cat au ingrediente sanatoase.
Sunt convins, ca daca nu vreau sa ma stresez cand fac sport, nu trebuie sa ma compar cu nimeni, trebuie sa inteleg beneficiile sportului: Sanatate, socializare, informatii noi, forta, rezistenta, un mod de viata ordonat, satisfactia de a ajunge la- performante pe care nu am cu sa le ating, daca nu fac sport!
               

duminică, 26 octombrie 2014

Exercitii spate cu lanturi - inlocuitor "TRX"


Asa cum sriam in postarea “ Unde fac sport iarna?”, mi-am facut cateva sisteme pe care le folosesc la exercitiile  cu greutatea corpului,  unul dintre ele este format din lanturi cu manere si carabine, pe care pot sa le ajustej, in functie de cat de dificil vreau sa devina exercitiul pe care il execut.

Sunt mandru de acest sistem, pt ca e facut 100% de mine si pot spune ca inlocuieste perfect popularul sistem “TRX”. Manerele sunt cusute de mine (de mana) si sunt facute din niste manere de genti vechi. Sistemul de 6 carabine ma ajuta sa prind lanturile si sa ajustez lungimea lor, cat si sa mut manerele la ce distanta imi doresc.


Lanturile ma ajuta sa fac o gama larga de exercitii si sa-mi lucrez multe grupe musculare.

Azi am sa prezint un exercitiu pt spate, iar in postari viitoare am sa scriu despre cum fac exercitii pt piept, brate, abdomen, etc.

Exercitiul de azi este simplu de executat si implica toti muschi spatelui. Poate fi executat si de incepatori, cat si de cei cu experienta.

Dupa ce apuc lanturile cu ambele maini, pozitionez un picior in fata, usor flexat, iar piciorul din spate il pozitionez cu varfurile degetelor la calcaiul celui din fata, numai ca acesta il tin drept. Corpul meu sta intr-un unghi de @ 70 grade fata de pamant, mainile le tin in fata, apropiate si de aici plec cu ele spre spate, fara sa indoi coatele. 


Miscarea este completa cand am corpul in pozitie aproape verticala si musculatura spatelui este complet contractata.

vineri, 24 octombrie 2014

Unde fac sport iarna? abdomene si flotari la paralele



De cand incepe timpul frumos, ies in parc si fac exercitii fizice cu greutatea corpului. Cand vine frigul, nu mai am tragere de inima sa fac acest lucru, asa ca am conceput cateva sisteme, care imi permit sa fac sport in casa.

Daca pana acum pe blogul meu, am insistat pe modul cum ma hranesc, cum  ma odihnesc, ce substante sunt importante pentru un sportiv, etc. a venit vremea sa sriu si despre exercitii pe care l-e execut, ce imi este necesar in executia lor si ce muschi sunt implicati in respectivele exercitii.

Azi am sa descriu 3 exercitii pe care le fac la suportul de paralele (conceput si executat aproape 100% de mine),


pe care l-am creat in asa fel incat sa fac si un exercitiu dificil pt abdomene- “dragon flag”. 


Acest exercitiu nu-l recomand celor care au afectiuni ale spatelui si de asemenea nu cred ca trebuie folosit de incepatori, deoarece este un exercitui de o dificultete peste medie. Dragon flag-ul implica foarte mult partea superioara a abdomenului.

Cum execut acest exercitiu? Ma asez pe spate, ma prind cu ambele maine de bara de jos a suportului de paralele( care a fost conceputa special pt acest exercitiu)si ridic corpul cat mai drept posibil, in asa fel incat bazinul sa se ridice in acelasi timp cu picioarele, in asa fel incat sa ajung in pozitia de “lumanare”.

Pe langa flotarile la paralele, sau “dipuri”- cum le spunem prin parc- mai fac abdomene, sprijinandu-ma in maini pe paralele(vertical) si ridicand genunchii spre piept. Acest exercitiu implica mai mult partea inferioara a abdomenului, iar intensitatea lui este scazuta in comparatie cu dragon flag-ul.


Flotarile la paralele sunt un exercitiu complex, pe care de asemenea il recomand celor care au deja putina experienta, si care implica  tricepsul, pieptul si partea frontala a deltoidului. 


Acestea le execut lsandu-ma cat mai mult si ridicandu-ma pana indrept mainile complect, in asa fel incat sa beneficiez de o contractie maxima a muschilor.

Am sa insist mereu in postarile mele pe gradul de dificultate al exercitiului si carei categori de practicanti il recomand.

miercuri, 22 octombrie 2014

Eu am nevoie de suplimente?



Asa cum am scris in postarea ”Despre suplimente si seroizi!” eu nu folosesc suplimente, iar despre steroizi declar raspicat ca sunt impotriva lor!

Scriu despre acest subiect in urma mai mutor discutii pe care le-am avut cu parteneri de antrenament si chiar cu apropiati care nu au inclinatii spre o activitate sportiva.

Spre surprinderea mea sunt foarte multi aceia care nu folosesc suplimente, desi se antreneaza din greu, iar altii, apropiati care nu fac sport folosesc suplimente. Degeaba am incercat sa-i conving ca nu este necesar sa faca acest lucru si ca mai bine s-ar straduii sa manance sanatos si corect in functie de nevoile lor,  mi-au replicat ca eu sunt demodat si ca ei se pot concentra mai bine daca iau suplimente si le este si mai usor pt ca nu au timp sa-si pregatesca de mancare.

Bun… inteleg acest punct de vedere dar vreau sa explic cate ceva despre mine.

Cand eram adolescent ma antrenam din greu, nu aveam probleme de nici un fel, nu ma dureau incheieturile, nu aveam crampe musculare, nimic! Eram stanca, granit!

La un moment dat s-a produs inevitabilul… am avut o mica ruptura de muschi si am ajums la doctor. Da-i RMN, da-i ecografie musculara, raze, suferinta, nopti nedormite, etc. Asta a durat aproape 6 luni, timp in care nu-mi simtem degetul aratator, iar mana stanga aproape ca se atrofiase. Ce este cel mai important din toata povestea asta, este ca o doctorita, mi-a spus ca nu sunt primul si nici ultimul care fac aceeasi greseala. In primul rand ca am impresia ca sunt indestructibil si in al doilea rand ca nu inteleg exact care este scopul sportului!!! Si m-a mai sfatuit sa pot sa mai fac sport cand altii nu mai pot, asta insemna ca daca am grija de mine, am sa fiu apt sa fac sport, iar cei ce nu au grija de ei nu vor mai putea.

De atunci am mai avut mici accidente, care nu au fost cauzate de activitatea sportiva, dar care m-au facut sa fac pauza.

Ceea ce am inteles eu din toate acestea, este ca sportul este o activitate, care trbuie sa ma tina sanatos si mai mult decat atat trebuie sa fie o activitate care ma relaxeaza, nu care ma streseaza!

Nu imi propun sa fiu campion la culturism, sau in alte sporturi care sunt dependente de suplimente, cand sunt obosit pot sa ma odihnesc (despre rolul odihnei am scris in “Glicogenul, testosteronul si hormonul de crestere HGH” ), pt ca nu am norma sa fac sport. Chiar daca am o anumita circumferinta in brat sau in coapsa, nu e nici o problema pt mine atata timp cat sunt sanatos si arat tonifiat. Mai mult decat atat prin sport imi fac multi prieteni, iar mentalitatea mea este- nu sa castig, ci sa ma relaxez, sa ma distrez! Mentalitatea asta ma face oricum sa castig, nu neaparat primul loc, ci mai degraba sanatate si prieteni!!!

De ce sa am eu nevoie de suplimente?