sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Sa slabesc rapid sau sa fiu sanatos?




Denumesc aceasta postare “Sa slabesc rapid sau sa fiu sanatos?” dintr-un motiv bine intemeiat, si anume o situatie actuala, reala, scapata de sub control.
Afirm aceasta deoarece, zilnic observ in jurul meu situatii periculoase pentru sanatatea practicantilor sportului de agrement.
Observand cu ceva timp in urma ce avant notabil a inceput sa aiba aceasta miscare a sportului de agrement, nu puteam decat sa fiu foarte fericit. Din pacate, ca orice lucru bun la inceput, se poate transforma intr-un lucru rau, atata timp cat nu este facut cu atentie.
Apar sali de sport ca ciupercile dupa ploaie, un lucru extraordinar! Apar scoli de antrenori de fitness, apar fel de fel de variatiuni pe tema sportului de agrement, etc. Extraordinar, fantastic!!! Doritorii de miscare au de unde sa aleaga, ori sala cea mai tare sau cea mai apropiata de casa, cea mai curata, cea mai ieftina, cea mai bine dotata, etc. Pot de asemenea sa aleaga un antrenor personal sa-i indrume, pot merge la un tehnician nutritionist.
Totul pare ideal, dar nu este asa!
Observ oameni care vor sa slabeasca 10 kg intr-o luna, fara sa se gandeasca nici o clipa, ce dezavantaje majore le poate aduce aceasta dorinta, propriei lor sanatati. Slabitul excesiv duce la dezechilibre demne de luat in calcul.
Ceea ce este mai grav, este ca nu se informeaza suficient. Nu inteleg ca daca slabesti brusc, nu poti sa susti pe termen indelungat acesta reusita.
In primul rand trebuie sa evitam sa ajungem la o greutate anormala. Daca totusi nu am reusit sa evitam acest lucru, trebuie sa intelegem ca avem nevoie de tot atata timp sau poate chiar mai mult sa scapam de ceea ce am acumulat intr-o anumita perioada. Adica, daca m-am ingrasat intr-un an, am nevoie tot de un an sa slabesc! Asta e varianta cea mai sanatoasa atat pentru sanatate fizica, cat si pentru cea psihica.
In al doilea rand, daca am inteles cat timp este necesar sa rezolv ceea ce mi-am propus, trebuie sa-mi stabilesc o strategie. Nu pot sa fac acelasi lucru ca si pana acum si sa se produca o schimbare!
Daca cineva crede ca poate sa slabeasca eficient daca pune 3 cojoace pe el si se duce sa alerge 7 zile din 7 in parc, se insala si isi bate joc de sanatatea lui! Daca cineva crede ca isi ia un antrenor personal si in 2 luni slabeste 20 kg si ramane sanatos, de asemenea se inseala amarnic. Daca cineva se infometeaza sau adopta nu stiu ce diete revolutionare, fara sa se informeze suficient, ne confruntam iarasi cu un esec!
Consider ca primul lucru important la care trebuie sa ne gandim este sanatatea, si mai apoi sa slabim. Facem sport sa fim sanatosi, nu sa slabim si sa ne nenorocim.
Asa cum scriam in postarea “De ce trebuie sa slabesc si sa fac sport?”, cei supraponderali au predispozitie accentuata pentru boli cardiovasculare sau diabet. In concluzie, o greutate optima ne poate feri de boli!
Din pacate, unii inteleg gresit si se apuca sa slabeasca necontrolat, imbolnavindu-se si mai rau.
Infometarea nu este sustenabila pe termen lung! Ne aduce rezultate pe termen scurt, cu multe riscuri. Ne scade masa musculara, ne creaza discomfort psihic, ne priveaza de energie, etc.
Practicarea sportului haotic ne poate distruge articulatiile, care odata distruse nu se mai repara! Ne poate face sa renuntam dupa un timp scurt, deoarece rezultatele nu vor fi pe masura asteptarilor si vom fi dezamagiti.
Din experienta mea, pot spune cu o convingere imperturbabila, ca majoritatea celor dornici sa slabeasca in timp scurt si cu meteode neortodoxe, nu se mentin si nu pastreaza rezultatele obtinute.
Sfaturile mele pentru cei care vor sa fie sanatosi si sa slabeasca sunt:
Cautati cat mai multe informatii plauzibile.
Nu va informati din surse care fac reclame.
Schimbati modul de a va hrani, experimentand varianta sanatoasa a surselor de hrana. Puteti sa va inspirati din ultimile mele postari, in care scriam despre proteine si carbohidrati.
Alegeti o sala cat mai aproape de casa sau serviciu, in felul acesta economisiti timp.
Daca doriti un antrenor personal, uitati-va cu atentie la el, cat de sanatos e, intrebati-l despre dieta, cum isi intretine starea de sanatate si masa musculara, ce considera ca poate sa faca pentru voi ca sa fiti sanatosi si mai apoi sa slabiti.
Scriam in postarea “Puterea exemplului in sport”: “Daca gasesc o persoana care arata cea mai mica dorinta ca vrea sa faca sport, incep s-o conving sa se apuce imediat, apoi incep sa-i arat ca are rezultate si sa-i explic ca secretul succesului in sport este consecventa. Nu vad in acea persoana inca o sursa de venit pentru mine, ci inca un om sanatos!!!”
Insist pe acest subiect, deoarece sunt in cunostinta de cauza. Tarifele mari pe care le percep anumiti antrenori nu vor rezolva nici problema voastra cu kg in plus si nici nu o sa fiti mai sanatosi. Nu arata ca omul care vrea sa va antreneze e forte pasionat de ceea ce face, ci mai degraba vrea sa castige mai mult. Am vazut de multe ori o postare in care era scris aproximativ “daca nu vrei sa platesti scump un profesionist, sa vezi cat o sa te coste un amator!” adica un antrenor, daca practica tarife in care te poti incadra si tu, este un amator. Gresit! Eu consider ca e un om care isi doreste sa ajute alti oameni si nu-i limiteaza: “n-ai bani suficenti, nu te antrenez!”, este un antrenor adevarat, pasionat, care empatizeaza cu nevoile tale.
Un antrenor este un model, o sursa de inspiratie, e preotul, doctorul, profesorul tau si cand te antreneaza si cand ai nevoie de suport in nutritie si in atingerea obiectivului propus.
Daca iti alegi un antrenor vicios, care se indoapa cu suplimente in detrimentul dietei sanatoase, daca foloseste energizante, nu are propriul plan nutritional, etc. alege altul! Daca esti cu 15-20 kg mai greu decat normalul si antrenorul tau te omoara pe banda de alergat,  te pune sa slabesti 6-7 kg pe luna, sau te sfatuieste sa nu mananci, te sfatuieste sa iei suplimente de slabit, sa porti echipamente care te fac sa transpiri, etc. shimba-l!
Revin cu o postare in completarea acesteia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu