Cand ma
gandesc cat de important este un stil de viata sanatos si la importanta
alimentatiei in viata de zi cu zi, imi dau seama ca un echilibru consecvent in
alimentatie a generat pentru mine nenumarate satisfactii. Sunt capabil sa ma
misc, sa fac activitati solicitante (fizic) fara sa intampin neplaceri. Nu trec
prea des pe la doctor, iar atunci cand o fac, o fac pentru adeverinte sau
analize, care pana acum au fost intotdeauna bune.
Ca fondator
al blogului “Tati-gateste”,
consider ca nutritia are o legatura foarte puternica cu partea sentimentala a
existentei mele. Imi hraneste sufletul mai mult decat organismul.
Gatind, am
descoperit trairi din copilarie, am recunoscut miresme, arome, gusturi pe care
multi le dau uitarii. Amintiri frumoase alaturi de bunica, mama, matusa, etc.
momente petrecute alaturi de bunicul meu, cand stateam cocotati in copaci,
culegand fructe.
Cautand sa
folosesc ingrediente cat mai diversificate, am descoperit povesti incitante
despre oameni, traditii, nevoia de a supravietui, puterea nemarginita a
creativitatii, am descoperit obiceiuri, istorie, evolutie, etc.
Din informatiile
pe care le-am gasit, cateva mi s-au parut foarte interesante. De exemplu,
istoria floricelelor de porumb, care initial nu aveau nimic de-a face cu o
gustare plina de sare si unt (sau caramel), ci mai degraba era modul in care se
hraneau oamenii acum mai bine de 6500 de ani, pe teritoriul Americii Latine de
azi. Acestia aruncau boabele de porumb in focul in jurul caruia se strangeau. Probabil
era distractiv in momentul in care porumbul “exploda” si oamenii strangeau
floricelele. Partea buna era ca nu aveau adaos de sare sau grasimi, fiind un
mod sanatos de hrana.
Si istoria
rosiilor mi s-a parut interesanta, mai ales ca in zilele noastre se cunoaste
rolul antioxidativ al rosiilor, reprezentat de licopen. Cu toate acestea, in Europa
a durat aproape 200 de ani pana cand au inceput sa fie parte integranta din
hrana oamenilor. La inceput erau folosite ca plante ornamentale.
Cartoful a
fost considerat toxic si chiar este in starea lui cruda (continand o substanta
numita solanina), dar mai apoi a fost alternativa perfecta de hrana, care a
salvat popoare de la disparitie prin infometare.
Cu cat ma informez
mai mult, cu atat ma simt mai implinit, descoperind diferentele dintre a folosi
alimente saracite nutritiv (rafinate) si cele integrale, care au un aport
benefic atat pentru organism, cat si pentru suflet (asa cum scriam si in
postarea “Cu
ce vin la pachet proteinele?”).
Hranindu-ma
echilibrat, reusesc sa-mi mentin o greutate optima, care imi permite sa fac
sport frecvent, la o intensitate ridicata.
Ca tata, am
fost alaturi de fiul meu, implicandu-ma permanent in activitatile sale fizice,
fiind capabil sa alerg alaturi de el, sa ma joc cu el baschet, tenis de camp,
sa inotam, sa facem intrecere la urcarea pe deal cu bicicletele sau urcatul in
viteza pe scari, etc.
Gatind si
facand sport m-am apropiat de oameni cu pasiuni asemanatoare. Rudele si
cunoscutii ma contacteaza, intrebandu-ma despre retete, ingrediente, metode de
preparare a diferitor mancaruri. In acest fel, am satisfactia de a tine strans
relatia cu ei.
Consider ca
fiind cumpatat, consecvent, responsabil si disciplinat, voi putea sa ma bucur
cat mai mult si mai bine de prezenta persoanelor dragi.
Nu-mi doresc
sa fiu cautat si intrebat cum mai stau cu tensiunea, glicemia, colesterolul sau
si mai rau – ce verdict a dat medicul?
In plus, cei
apropiati mie se vor bucura mai intens sa fie alaturi de mine cat timp voi fi
sanatos, lucid si capabil sa-mi port de grija, sa le ofer tot ce am acumulat de-a
lungul timpului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu