Vorbeam
despre experimentele mele in postarea “Goana dupa proteine-acidul uric”, in care ma infometam sau ma bazam
numai pe consum excesiv de proteine.
Inainte sa
lamuresc situatia carbohidratilor pe intelesul tuturor, voi descrie un alt
experiment de-al meu care s-a transformat in stil de viata.
Constatand ca infometarea si indoparea cu
proteine au avut un efect demoralizant si nesatisfacator, mi-am propus sa schimb
radical modul de a ma hrani. M-am hotarat sa introduc 5 mese/zi in dieta mea, acestea
fiind bogate in carbohidrati 60%, 25%
proteine si restul lipide, (carbohidratii fiind reprezentati de fructe
proaspete sau deshidratate, cereale integrale (fara adaos de zahar),
leguminoase, legume proaspete sau congelate, etc. Surprinzator poate pentru
unii, acesta formula functioneaza perfect pentru mine.
Mult hulitii
carbohidrati sunt de fapt de doua feluri, cei cu absortie rapida si cei cu
absortie lenta. Din pacate, aceia care sustin ca trebuie eliminati
carbohidratii, NU mentioneaza acest lucru. Consider aceasta o eroare
impardonabila!
NU cartoful
copt, mazarea fiarta, fasolea iahnie, pastele integrale, mamaliga, orezul brun,
etc. trebuiesc eliminate din diata! Acestea sunt prezente tot timpul in dieta
mea si ma simt perfect, am energie, forta, masa musculara si sunt foarte bine definit.
Din pacate
suntem inconjurati de produse rafinate. Suntem impinsi sa alegem aceste produse
in defavoarea sanatatii noastre si a aspectului nostru fizic. Brutariile,
patiseriile, cofetariile, supermarketurile, fast foodurile, etc. sunt pline de
aceste produse. Faina alba si zaharul alb sunt prezente in cea mai mare
majoritate a alimentelor preparate. Avem salam din carne cu zahar, sosuri cu
zahar, paine cu zahar, sucuri cu zahar, etc. Zaharul este rafinat 99%, asta
inseamna ca intra in organismul nostru cu un numar mare de calorii, dar fara
nici un beneficiu, nu ne hraneste, ci mai degraba ne forteaza sa secretam multa
insulina. Aceasta se ocupa de reglarea nivelului de zahar din sange, luand
surplusul si depozitandu-l unde are disponibilitate. Daca depozitele de
glicogen sunt limitate, cele de strat adipos nu sunt, asa ca atunci cand
depozitele de glicogen sunt saturate, surplusul de zahar din sange ajunge
direct in stratul adipos.
Cu faina
alba situatia sta aproape la fel ca la zahar!
In concluzie
avem zaharul, faina alba si tot ce se obtine din acestea, plus cereale rafinate
cu adaos de zahar, dar mai avem si carbohidratii cu absortie lenta: fructe,
cereale integrale, fructe deshidratate, leguminoase, etc. Acestea din urma nu
sunt responsabile de efectele pe care le produc cele rafinate, asa ca din acest
motiv eu nu sunt de acord cu teoria care sustine eliminarea carbohidratilor din
alimentatie.
Ma voi intoarce
la subiectul din acesta postare – cu ce vin la pachet proteinele?
Majoritatea
oamenilor, cand zic poteine, se refera aproape integral la alimentele de
origine animala. Ma opresc si eu la acestea si spun ca sunt o alternativa buna
atata timp cat nu sunt in cantitati exagerate.
Se presupune
ca produsele din carne sunt bune pentru ca genereaza proteine bune pentru masa
musculara, branzeturile de asemenea. Foarte adevarat! In schimb, acestea vin la
pachet cu anumite dezechilibre. De colesterol am pomenit in postarile
precedente, de asemenea si de acidul uric. Pe langa acestea, ar mai fi si lipsa
de fibre alimentare sau carbohidrati. Nici ouale nu au fibre sau carbohidrati.
Laptele contine carbohidrati din lactoza, dar aceasta produce neplaceri multor
oameni, care sufera de intoleranta la lactoza. Nici laptele sau branzeturile nu
au fibre.
Carnea in
general vine la pachet cu un dezechilibru intre cantitatile de minerale, care
si acestea se gasesc in carne, in functie de cum a fost hranit animalul. Daca
carnea e bogata in fier si fosfor, e saraca in calciu. In schimb laptele e
sarac in fier!
Se stie ca
un aport mare de fier duce la decalcifiere.
Sulful din
aminoacizi este de asemenea un dezavantaj, deoarece in cantitati foarte mari
creaza un mediu acid si duce la decalcifiere, iar pe termen indelungat la
osteoporoza.
Tot ce am descris
pana acum poate avea o tenta apocaliptica, dar nu este deloc asa daca
introducem in alimentatia noastra fructe, legume, oleaginoase (semintele de susan
au o concentratie de calciu considerabila), leguminoase, cereale integrale,
etc.
Vreau sa
inchei acesta postare, aducand inca un argument in plus de ce trebuie sa mancam
carbohibrati de calitate.
Atat
carbohidratii cat si proteinele vin in organism cu un aport egal de calorii. Fiecare gram
de proteine sau carbohidrati genereaza 4 calorii, numai ca organismul nostru
recunoaste glucoza ca energie, nu aminoacizii!
Va urma…
Concluzia este ca daca mananci cumpatat din toate,poti evita dezechilibrele. In alta ordine de idei,cum iti poti da seama daca rezervele de glicogen sunt saturate sau nu? Pofta de dulce este un senzor al acestor rezerve sau este doar o pofta si nu o necesitate?
RăspundețiȘtergereConcluzia este ca daca mananci cumpatat din toate,poti evita dezechilibrele. In alta ordine de idei,cum iti poti da seama daca rezervele de glicogen sunt saturate sau nu? Pofta de dulce este un senzor al acestor rezerve sau este doar o pofta si nu o necesitate?
RăspundețiȘtergere