luni, 29 septembrie 2014

Glicogenul, testosteronul si hormonul de crestere HGH




Voi  scrie despre 3 factori esentiali care fac masa musculara sa creasca cat mai mult.

Asa cum am scris in postarea “De ce nu-mi cresc muschii?”, odihna si hrana au o importanta majora in cresterea masei musculare. Dar de ce au un rol crucial in acesta directie? Deoarece odihna si hrana fac sa producem in mod natural ceea ce este necesar in cresterea muschilor!

Glicogenul este necesar contractiei musculare. In sine el este glucoza animala – sursa de energie – pe care ficatul o retine. Ficatul retine cea mai mare cantitate de glicogen, de aceea este necesar sa consumam cantitati suficiente de carbohidrati, in asa fel incat o cantitate suficienta de glicogen sa fie trimisa  in muschi. 
 
Este ideal sa mancam cu 2 ore inainte de antrenament surse de proteina si carbohidrati. Ca orice sursa de energie, glicogenul se termina dupa aproximativ 40-45 min, de aceea la inceputul antrenamentului ar trebui sa “tragem” draconic! Cred ca este important sa mentionez ca dupa terminarea glicogenului, corpul este obligat sa caute alte surse de energie si acestea pot fi proteine, ceea ce atrage dupa sine diminuarea numarului de celule musculare, deci subtierea tesutului muscular. Concluzia ar fi ca un antrenament trebuie sa fie de intensitate maxima si durata medie!

Testosteronul – principalul hormon masculin, produs de testicule, “vinovat” pt cresterea masei musculare.

Cum putem stimulia cresterea naturala a cantitatii de testosteron?
-antrenament la o intesitate maxima;
-somn de cel putin 8 ore/ noapte si un somn scurt in timpul zilei;
-consumul de grasimi: unt, avocado, seminte de toate felurile, uleiuri extra virgine – stoarse la rece, grasime de peste;
 -consumul de lapte integral si oua cu galbenus (nu aruncati galbenusurile indiferant cate mancati);
-zincul ajuta la cresterea testosteronului;

Ce trebuie sa facem sa nu avem scadere de testosteron?
s-a nu ne ingrasam;
-nu trebuie sa fim stresati;
-sa nu mancam surse de hrana cu aditivi, modificate genetic sau indopate cu fel de fel de hormoni.

Hormonul de crestere – secretat de glanda pituitara, “vinovat” pt cresterea tesuturilor. O cantitate suficienta de HC ajuta la arderea grasimilor!

Stimularea HC-ului: la fel ca la testosteron – somn profund si indelungat, consum de aminoacizi (mai ales L-arginina), cat si consumul de vitamine si minerale.

Fiind instructor fitness, imi aduc aminte ca ma duceam la sala 6 zile pe saptamana si ma antrenam 5 zile, la un moment dat nu mai reuseam sa progresez mai deloc, chiar daca schimbam antrenamentele, chiar daca schimbam modul de-a ma hranii… era in zadar. Au venit sarbatorile de craciun si am avut o saptamana concediu, perioada in care m-am odihnit si am mancat mult cozonac si carne. Cand m-am intors la sala si am facut primul antrenament, pot spune ca eram surprins de progrese, atat ca forta, cat si ca rezistenta.

Concluzia este ca trebuie sa ma hranesc, odihnesc corespunzator  si sa fac antrenamente draconice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu