vineri, 18 decembrie 2015

Puterea exemplului in sport






Puterea exemplului este fantastica in orice domeniu sau relatie. Incepand din copilarie parintii, bunicii, cei apropiati sunt exemplele pe care le urmam. Apoi in functie de inclinatii si pasiuni devinim admirativi, ne alegem niste varfuri in domeniul pe cere il urmam si ne dorim sa ajungem ca acei oameni, chiar sa-i depasim.

In cazul meu il am pe tata, asa cum am si scris in postarea aceasta. Tata mi-a insuflat dorinta de a face sport. In adolescenta am avut inca un idol, pe Arnold Schwarzenegger. Era pe buzele tuturor baietilor din cartier, din liceu, etc.

Revenind in zilele noastre, cred ca nu mi-ar fi usor sa aleg pe cineva sa urmez, deoarece sunt sportivi cere se lasa condusi de marketing, multe interese meschine, substante interzise, orgolii meschine, etc.

De ce abordez subiectul acesta? Deoarece eu vreau sa fiu un exemplu pentru elevii mei! Ca sunt indragostit de sport, asa cum scriam in postarea “Sportul – copilul vietii mele”.  Sa le demonstrez ca se poate manca sanatos si bine, ca se poate face sport din pasiune si placere, fara sa trisez. Le arat permanent, ca fac acest lucru pentru ei in primul rand si apoi pentru fericirea pe care o simt, in momentul in care vad, ca experienta mea le este de ajutor.

Daca gasesc o persoana care arata cea mai mica dorinta, ca vrea sa faca sport, incep s-o conving sa se apuce imediat, apoi incep sa-i arat ca are rezultate si sa-i explic ca secretul succesului in sport este consecventa. Nu vad in acea persoana inca o sursa de venit pentru mine, ci inca un om sanatos!!!

Sunt multumit de ritmul fantastic in care sportul de agrement se dezvolta, apar sali noi, apar stiluri noi, o concurenta continua… cu toate acestea nu sunt multumit de faptul, ca exista exemple negative printere antrenori, sau instructori, etc.

E de inteles sa iti doresti, sa inveti pe altii ceea ce tu stii sa faci, sa ai anumite beneficii materiale pentru activitatea acesta, dar sa primeze partea materiala nu este de inteles!!!

Scriam in postarea “Cum ma mentin mereu motivat in sport?” - “Caut in permanenta sa ma implic in activitati sportive, sa antrenez, sa ma antrenez, sa vorbesc despre sport, sa privesc competitii sportive, etc.”, asta ca urmare a dorintei mele de a ramane mereu in forma, bine informat si cu dorinta de a fi un exemplu pentru ceilalti.

Nu pot sa transmit informatii pertinente, daca eu nu ma informez, nu pot sa antrenez pe altii, daca eu nu ma antrenez, nu pot sa pretind altora sa faca lucruri pe care eu nu sunt capabil sa le realizez. Cum pot convinge un elev al meu, ca poate scapa de burta, daca eu am burta? Cum pot sa-i spun ce poate sa manance, daca eu mananc dezordonat? Cum pot sa insuflu o stare de de implicare, daca eu nu sunt implicat?







joi, 17 decembrie 2015

Triptofanul, serotonina si melatonina



Postarea acesta este continuarea postarii “De ce beau zer in timpul antrenamentului?”- aici am adus in discutie triptofanul, deaspre care am sa scriu azi - si continua acesta serie de postari, in care am sa aduc mai multe informatii despre macronutrienti (proteine, carbohidrati si lipide) si micronutrienti (minerale si vitamine), cat si despre antioxidanti (glutationul) sau enzime.

Am sa incep cu aminoacizii esentiali, pe care organismal nostru nu-i poate produce si sunt indispensabili in fuctionarea corecta a musculaturii. Acestia sunt: leucina, izoleucina si valina (aminoacizi cunoscuti si ca BCAA-uri), fenilalanina, lizina, metionina, treonina, triptofanul si histidina.

De ce am sa ma opresc la triptofan? Deoarece acesta joaca un rol important in reglarea ritmului cardiac, senzatia de foame, satietate, comportamentului sexual, starii de veghe si a somnului. Tote acestea se intampla datorita serotoninei si a melatoninei.

Triptofanul se gaseste in lapte, creveti, branza, peste, pui, oua, alune, banane, curmale, etc.

Serotonina este un neurotransmitator – “ Hormonul fericirii” – secretat de glanda pineala , sau epifiză, un mic organ aşezat aproape în centrul creierului. Serotonina este produsa si la nivelului tractului gastrointestinal, insa aceasta nu influenteaza si serotonina din creier.

Serotonina influenteaza senzatia de foame, satietatea, somnul, memoria, procesul de invatatura, reduce anxietatea, regleaza buna dispozitie, etc.

Factorii care pot creste productia de serotonina la nivelul organismului:
Lumina soarelui
Activitatea fizica facuta cu placere!!!
Evenimente fericite
Ciocolata
Dulciurile
Masajul

Excesul de serotonina duce la stari de greata si voma!

Melatonina este secretata tot la nivelul glandei pineale, dar si de retina, piele si intestine in cantitate mai mica. Este un hormon natural.

Secretia de melatonina este influentata de intuneric sau lumina. La intuneric se mareste cantitatea de melatonina secretata, iar la lumina scade. Nivelul de melatonina scade odata cu inaintarea in varsta.

Pentru un somn odihnitor trebuie sa dormim in incaperi complet intunecate.

Melatonina are rol in reglarea starii de veghe, somnului, ritmului cardiac, buna dispozitiei si reproducerii.

Se gaseste in cantitati mici in alimente, insufficient pentru necesarul de care avem nevoie.

Ca sa nu fie acesta postare doar o insiruire de informatii, am sa concluzionez, ca de fiecare data, astfel: am sa subliniez inportanta odihnei, alimentatiei si a starii de placere in activitatea sportiva. 

Daca ma hranesc corespunzator, am sa beneficiez de substantele necesare producerii de hormoni naturali, acestea imi vor regla functiile organismului, in asa fel incat sa ma pot odihnii bine si suficient. Daca voi fi odihnit, voi fi capabil sa fac sport cu placere si la capacitate maxima!!!
Totul se leaga. Nu-i asa?

vineri, 4 decembrie 2015

Sportul, "copilul vietii mele"!



Aceasta postare va fi scrisa foarte plastic, dar in aceeasi masura realist. Este o continuare a postarii “Cum ma mentin mereu motivat in sport?” Am de foarte multa vreme aceasta idee in minte, imi salasluieste necontenit in suflet, dar abia acum am gasit modalitatea de a o exprima.

Totul a inceput din dorinta de a explica unui client tanar al salii, cum vad eu dragostea pentru sport.

In copilarie am avut un catel. Un pui blanos cu ochii blanzi si privire tampa, cu miscari ciudate si nesigure dar deosebit de haioase. Ei bine, acest ghem de blana m-a cucerit din prima clipa, am iubit-o neconditionat si nemarginit. Ma bucuram de fiecare data cand facea ceva nou, cand a deschis ochii, cand cadea in botic, in incercarea de a face primii pasi, etc. Acest ghem de blana a devenit centrul universului meu de atunci. Abia asteptam sa-l hranesc, sa-l jughinesc, etc.

Poate multa lume se va intreba ce legatura are asta cu sportul. Ei bine are! Asa cum am numit acesta postare “Sportul, copilul vietii mele!”, privesc sportul ca pe copilul meu. Cand am facut prima tractiune am fost asa de fericit ca atunci cand puiul de catel a facut ochii.

Privind lucrurile din aceasta perspectiva, am avut o revelatie. M-am gandit daca ar fi greu sa am grija de copilul meu? Nu. Sigur ca nu.

Comparand acum situatiile, rezulta urmatoarele:

Mi-as harani copilul cu prostii? Nu. Deoarece il iubesc si nu vreau sa-i fac rau. Atunci de ce sa mananc prostii daca fac sport?

Mi-as indopa copilul cu steroizi ca sa devina campion, daca as stii ca asta il va nenoroci? Nu! Pentru ca-l iubesc! Mi-as educa copilul sa fie hot sau necinstit, daca acest lucru il va face sa-si piarda libertatea? Atunci de ce sa trisez cand fac sport si sa folosesc substante interzise?

Mi-as lasa copilul nemancat? Nu! Pentru ca-l iubesc!

Nu as avea grija de copilul meu pentru ca am serviciu? Nu! M-as intoarce cat as putea de repede de la serviciu si as petrece timpul cu el. Asa fac si cu sportul!

Mi-as lasa copilul sa fumeze? Nu! Stiu sigur ca asta l-ar imbolnavi! De ce sa fumez daca fac sport?

Mi-as abandona copilul dupa 1-2 luni sau 20 de ani de viata? Nu! Atunci de ce as abandona sportul?

La inceput eram in sport ca puiul de catel, cu miscari ciudate si privire tampa. Mai apoi am inceput sa invat primii pasi. Fiecare repetare in plus era ca o litera noua invatata de copilul meu, fiecare detaliu muscular era ca si cum copilul meu termina un examen cu 10, s.a.m.d.

Incet, incet m-am dezvoltat, am ajuns la etapa in care ii invat pe altii din experienta mea, iar situatia devine si mai frumoasa, deoarece imbatranesc, imi scad usor, usor performantele, dar ma simt ca un bunic care o ia de la inceput cu nepotii sai, cum a facut cu propriul copil, numai ca de aceasta data nu voi putea sa vad rezultatele maturitatii nepotilor, deoarece nimeni nu scapa viu din aceasta viata.

Recunosc ca e greu sa stau tot timpul atent la ce mananc, sa dorm cat trebuie, sa suport febra musculara, sa trec peste accidentari, sa am oscilatii in privinta rezultatelor, sa-mi schimb rutina de multe ori… dar dragostea pentru sport este ca dragostea pentru propriul meu copil, ma culc zambind ca a mai trecut o zi si l-am hranit corespunzator, l-am invatat lucruri noi, am ras si vorbit cu el… si ma trezesc fericit ca o sa-mi petrec o noua zi alaturi de el, cu greutatile si bucuriile implicite.

Cei care nu au copii pot sa se gandesca la sport ca la un pui de catel, pe care sigur nu l-ar abandona sau chinuii! 


vineri, 30 octombrie 2015

Glutationul - continuare de ce beau zer?



Asa cum am promis in ultima mea postare “de ce beau zer in timpul antrenamentului?”, am sa continui cu anumite explicatii.

Consider ca ar trebui sa ma opresc asupra glutationului, aceasta tri-peptida (cisteina, glicina si acid glutamic) face parte dintr-o retea de antiohidanti (acid lipoic, vitamina C, vitamina E si coenzima Q10).

Insist sa spun ca o alimentatie sanatoasa este foarte importanta, deoarece ne ofera enzime si antioxidati esentiali pentru o buna functionare a organismului. Acestea se gasesc in alimente proaspete, obtinute traditional fara chimicale.

Din informatiile pe care le-am gasit, reiese ca glutationul are rol vital in detoxifierea ficatului! Caracterul antioxidant al glutationului este atribuit cisteinei. De asemenea, cisteina este un aminoacid neesential, ce se gaseste in majoritatea proteinelor. Surse de  cisteina: zer, produse lactate, soia, carne, peste, cereale integrale, ceapa, usturoi.

Din postarea precedenta reiese ca cisteina este element constituent al glutationului.

Un alt element constituent al glutationului este acidul glutamic, tot un aminoacid neesential sintetizat din gluten, important in detoxifierea organismului. Acesta este de asemenea un neurotransmitator. Pentru ca nu poate trece usor din sange in creier, acidul glutamic este transformat in L-glutamina. Surse de acid glutamic: oua, produse lactate, toate tipurile de carne, soia, cereale, etc. Exista si sub forma E620, aditiv alimentar si potentiator de aroma, pe care trebuie sa o evitam in alimentatia noastra! Rosiile, fasolea si alte alimente au acea aroma specifica, datorita prezentei ionilor liberi de glutamat.

Despre glicina (al treilea element constituent al glutationului) am scris in postarea “sa iau sau sa nu iau creatina?”. Alaturi de metionina si arginina, aceasta ajuta la formarea creatinei. Este un aminoacid neesential, care regleaza secretia bilei si ajuta la digerarea grasimilor.

Imi doresc sa mai scriu cateva informatii si despre coenzima Q10, care face parte dintr-un complex enzimatic ce ajuta celulele sa transforme glucidele in energie. Este produsa de toate celulele organismului si se gaseste in alimente: vita, peste. pui, ulei de rapita, nuci, fistic, alune, etc.



marți, 20 octombrie 2015

De ce beau zer in timpul antrenamentului?



“Aud necontenit discutii aprinse despre felul in care trebuie sa mananci, nutritionisti care dau sfaturi pe care ei nu le pot urma, sportivi (sau fosti sportivi) care nu arata a sportivi si totusi dau sfaturi despre harana potrivita pt ceilalti, oameni supraponderali care stiu exact ceea ce trebuie facut, dar nu fac, etc.

Eu spun ca cel mai bun exemplu de a te hrani corespunzator este corpul! Daca ai un corp care face lumea sa intoarca capul – fie din admiratie, fie de invidie - atunci esti pe calea cea buna, asta cu o singura exceptie: sa nu te ajuti de fel de fel de substante de care nu ai nevoie. Consider ca sportul si alimentatia corecta sunt cele mai puternice atuuri in crearea unui corp de invidiat.” Asta scriam in prima mea postare “Un corp sculptat prin sport si hrana”.

M-am nascut cu un apetit nebun, am o pofta inepuizabila de mancare, mananc orice este sanatos, nu fac nazuri, mananc de 5-6 ori pe zi mancare pregatita de mine. Chiar si cand sunt in vacanta, imi inchiriez apartament cu bucatarie, si-mi gatesc ce consider eu ca ma ajuta in obiectivul pe care il am, acela de a avea un corp sculptat.

Beau bors facut de mine, kefir de apa, de lapte, zer obtinut de mine in casa dupa ce fac branza telemea de casa.

Ma opresc la zer, pentru ca sunt convins ca imi face bine, mai ales ca nu am nici un fel de alergii. Nu sunt alergic la cazeina sau beta-lactoglobulina, asa ca beau in fiecare zi 1L de zer, in timpul antrenamentului, dupa antrenament, dimineata pe spomacul gol sau de sete.

Cred ca e foarte important ca imi obtin singur zerul, deoarece stiu exact ca este curat!

M-am documentat si am gasit informatii potrivit carora zerul contine putin colesterol, este foarte scazut in calorii, are complex de vitamine B, calciu, iod, potasiu si mai ales alfa-lactalbumina.Acesta contine cei 3 aminoacizi ramificati: valina, leucina si izoleucina-cunoscuti si ca BCAA, cisteina - element constituent al glutationului (antiohidant cu rol in detoxifierea ficatului) si triptofanul-esential in biosinteza enzimelor, proteinelor, serotoninei, melatoninei si vitaminei B3.

Un avantaj deosebit al zerului este acela ca se asimileaza foarte usor (cu cat este mai proaspat si tinut la rece si intuneric, cu atat are enzime nealterate si active) in timpul antrenamentului si dupa antrenament, acesta furnizand muschilor aminoacizii necesari refacerii.

Am sa continui acest articol in zilele viitoare, pentru a aduce mai multe informatii despre glutation, melatonina, serotonina, potasiu, etc. deoarece sunt multe informatii pe care nu le pot aborda intr-un singur articol. Nu vreau sa plictisesc pe nimeni! J

Va urma…

miercuri, 12 august 2015

De ce sa mergem la sala?




Postarea de azi este o continuare a celei precedente, in care vorbeam de obiectivele propuse in sport.

Nu am de gand sa critic pe nimeni, ci imi doresc sa transmit mesajul meu foarte clar, NU este gresit sa mergi la sala, indiferent de ce mergi acolo!!!!

Eu merg la sala din pasiune!!! E gresit? Clar nu! Cunosc sute ca mine!


Am prieteni hotarati ca mersul la sala nu e bun, ei fiind pasionati de miscarea in aer liber. Ei bine… nici unul dintre ei nu lipseste din sala, mai ales iarna! E gresit? Nu!

Multi vin in sala si se lamenteaza ba ca sunt obositi, ba ca nu au chef, ba ca nu au timp, etc. Ei bine… totusi ii gasesc in sala! Nu inteleg de ce se plang atat, dar presupun ca vor sa fie incurajati pentru ca fac un lucru bun pentru ei. Da! Numai faptul ca s-au hotarat sa vina pana la sala, e laudabil!

Sunt si aceia care au timp si nu considera sa-l iroseasca in alt mod si vin in sala. E gresit? Nu! Fac sport, se misca, socializeaza si eventual or sa aiba si rezultate. J

Categoria celor care vin la sala sa se dea “mari”. Aceasta este o categorie des intalnita. Cand aveam 20 de ani, faceam si eu parte din ea. J pe mine nu ma deranjeaza! Ii incurajez! Foarte multi arata formidabil, investesc in echipament, sunt constienti de cum arata, s-au ambitionat si au acumulat cunostinte despre dieta, cum sa se antreneze, etc. chiar daca atrag priviri si invidie, au si un rol bun, devin exemple. In concluzie, vor aparea mai multi doritori de miscare.

Vin oameni la sala sa slabeasca. E gresit? Nu! Inseamna ca au realizat ca nu se regasesc in postura actuala si vor altceva. Foarte multi dintre acestia renunta usor, dar am intalnit si foarte multi care au ajuns la rezultate extraordinare. In concluzie e foarte bine sa mergem la sala.

Mersul la sala e o sursa de sanatate, te recreeaza, cunosti oameni si opinii diferite, noi legaturi, un motiv perfect sa te detensionezi, etc.

Nu am nimic impotriva morocanosilor, figurantilor, galagiosilor, etc. Au si ei rolul lor “asa nu!”, totusi vin in sala! Sunt convins ca nu vor sa deranjeze pe nimeni, ci doresc sa faca si ei sport, doar ca au caractere diferite.

In sala nu este armata! Regulile salii sunt impuse de bunul simt si eventual de un regulament de ordine interioara, pe care nu-l citeste nimeni, de cele mai multe ori.

E bine sa mergem la sala, sa facem sport, sa socializam, sa ne destindem. Mersul la sala nu trebuie sa fie un stres, trebuie sa fie o dorinta si o placere!