luni, 2 februarie 2015

De ce trebuie sa slabesc si sa fac sport?- intrbari de la Doru Dorobat



La sfarsitul anului trecut am avut placerea sa-l “prind” in Bucuresti pe Doru Dorobat. Venise la finala concursului organizat de ravista Men’s Health. Am profitat de acesta ocazie si am discutat cu Doru despre sport, discutie care apare in postarea: “Sportivul Doru Dorobat si miscarea Fitness Urban”.

Doru a avut placerea sa-mi trimita la randul lui niste intrebari, despre importanta procesului de slabit in sport. Modest, Doru a numit aceste intrebari: “Interviu cu mentorii mei”. La randul meu il consider pe Doru un mentor!

     DD: De ce este important ca sa reducem procentul de grasime din corp?
Tati-gateste: Reducerea grasimilor din corp ajuta in primul rand la cresterea nivelului de testosteron. 
Riscurile bolilor cardiovasculare scad.
Este cunoscut faptul ca cei ponderali sau supraponderali au predispozitie spre imbolnavire de diabet sau sufera de diabetasa, cum am scris in postarea: “Glicogenul,testosteronul si hormonul de crestere”.
Confortul psihologic creste in momentul in care ai o forma care se apropie de ideal. Nu cred ca e cineva fericit sa vada zilnic in oglinda o burta atarnand, niste pectorali tuguiati si cutati, etc.
Creste mobilitatea, viteza, rezistenta, scade ritmul cardiac in timpul solicitarii fizice pentru ca nu e nevoie sa cari si masa corporala inactiva (grasimea).

     DD: Ce se schimba din punct de vedere medical  daca ajungem la greutatea ideala?
TG: Presiunea asupra articulatiilor este una normala si datorita acestui fapt se prelungeste viata acestora; in plus, cele pe care le-am enumarat mai sus, la intrebarea precedenta.

           DD:  Care crezi ca sunt alimentele care trebuie  scoase din alimentatie intr-un astfel de program?
TG: Am sa-ti raspund din propria mea experienta, nu stiu cat de corect va fi acest raspuns pentru tine, dar stiu ca la mine functioneaza. Evit zaharul, faina alba – care e saraca in nutrienti, dar bogata in calorii – grasimile care sufera transformari termice, mezeluri de orice fel, sursele de hrana care ar putea contine aditivi, hormoni, etc.

    DD:  Cat de importanta este alimentatia si cat antrenamentul  ?
TG: Pentru mine sunt la fel de importante!!! Am sa explic de ce. In functie de ce vreau sa obtin prin antrenament, imi adaptez modul de alimentatie. Daca vreau sa cresc mult in forta si masa musculara, atunci consum cantitati importante de proteine, grasimi bune si carbohidrati. Daca imi doresc sa ma definesc… evit sa consum cantitati mari de grasime si carbohidrati. Precizez ca eu nu scot din alimentatia mea grasimile si carbohidratii nici cand ma definesc, doar ca le consum in prima parte a zilei.
Grasimile bune sunt indispensabile sistemului nervos. Carbohidratii cu eliberare lenta sunt indispensabili unui antrenament reusit. Cu privire la antrenament, pot afirma cu tarie ca daca vreau sa ma definesc, lucrez in sistem crossfit (alternez exercitii de biceps cu triceps sau abdomen cu lombar, piept cu spate, coapse cu fesieri, etc., toate aceste combinatii fara pauze intre ele-superserii pe muschi antagonisti sau apropiati).

Eu imi pregatesc cu atentie, in avans, atat antrenamentele cat si dieta. Dieta mi-o prestabilesc, imi calculez necesarul caloric, de proteine, carbo si lipide pentru fiecare dintre cele 5 mese zilnice. Antrenamentul il previzualizez cu o seara inainte si inca o data in timpul incalzirii.
   
DD:  Care este tipul de antrenament recomandat celor care vor sa arda grasimea si de cate ori pe saptamana? Dar cat sa dureze un antrenament? Cand stie ca un antrenament a fost la intensitatea necesara sa  obtina rezultate cat mai rapide?
TG: Antrenamentul crossfit este ceea ce eu folosesc cand vreau sa scap de surplusul de grasime. Durata antrenamentului trebuie sa creasca gradual. Pentru un incepator recomand sa inceapa cu 10 min./ zi, 3 zile/saptamana, timp de 2 saptamani, apoi sa creasca la 25 min, pana se ajunge la o ora. Precizez ca antrenamentul de crossfit este extenuant.

Un alt tip de antrenament - fac incalzire tip cardio 10 min, apoi forta cu exercitii de preobosire musculara sau postobosire musculara, repetari trisate, etc. iar la fiecare antrenament de acest tip la sfarsit adaug cardio. Durata variaza in functie de grupele pe care le antrenez si stilul in care ma antrenez. Daca execut exercitii cu un singur membru, atunci numarul de serii se dubleaza. 1 ora jumatate dureaza acest antrenament, cu cele 20 min. cardio de la sfarsit.

Pomparea este un factor important in masurarea intensitatii, dar in aceeasi masura gradul de epuizare.

Numarul de antrenamernte pe saptamana ar fi 4, dar asta depinde si de nivelul practicantului. Pentru mine functioneaza si 5 antrenamente/saptamana, dar nu in fiecare saptamana.


     DD:  Spune-mi un circuit de cardio cu propria greutate  care poate fi  facut atat de baieti cat si de fete incepatori si avansati.
TG: Eu incep cu tractiuni, urmeaza flotari pentru muschii pectorali, apoi brate: flotari “diamant”- triceps, tractiuni priza apropiata, supinatie-biceps… urmeaza abdomen din atarnat-flexia coapselor pe trunchi, stergatoare. Pentru picioare fac genuflexiuni, fandari, sarituri si gambe.
Daca ar fi sa antrenez o fata incepatoare, voi inlocui majoritatea exercitiilor de mai sus cu: flotari din genunchi, tractiuni cu ajutor, bratele lucrate cu ajutorul unui prosop, asistata de partener, pentru abdomen-crunch-uri sau planch. Pentru picioare as pastra genuflexiunile, fandarile, sariturile si ridicarile pe varfuri la gambe.

     DD:  Care sunt cele mai intalnite mituri cand vine vorba de slabit?
TG: Nu sunt de acord cu miturile! Stiu ca atata timp cat scazi cantitatea de glucide si implicit numarul de calorii, sub necesarul obisnuit, maresti cantitatea de proteina si faci sport de 3 ori/saptamana se obtin rezultate! Trebuie evitat catabolismul muscular astfel incat sa putem evita pierderea de masa musculara. Numai prin miscare putem sa micsoram stratul adipos!

    DD:  Care crezi ca sunt cele mai bune instrumente de masurat evolutia intr-un proces de slabire/definire?
TG: Se stabilesc niste tinte pe perioade de o luna. Se iau masuri ale gatului, bratelor, taliei, coapselor, la fiecare ciclu de o luna si se compara cu cele precedente.
Hainele pot fi de ajutor in observarea pierderii in greutate.
Cantarul de asemenea ne poate lamurii. Totusi cantarul nu e intotdeauna un reper bun, deoarece masa musculara e mai densa decat grasimea, asa ca putem sa cantarim la fel ca in urma cu o luna, dar sa fim totusi mai slabi.

     DD:  Care este cea mai des intalnita intrebare pe care o primesti cand incepi sa lucrezi cu un client? Care este raspunsul?
TG: Eu nu am clienti! Am cunostinte, elevi si colegi de antrenament. Invariabil, majoritatea lor ma intreaba: “cum pot sa transform grasimea in muschi?”
Raspunsul este: “Asa ceva nu se poate! Diminuam stratul adipos prin antrenamente si dieta, in acelasi timp tot prin antrenament si dieta incurajam cresterea masei musculare.”

   DD:   Daca este sa pui pe pasi planul de actiune cand  vrem sa slabim/definim, care sunt primii 5 pasi de actiune?
TG: 1. incep chiar acum sa fac sport;
2. imi schimb modul de a manca imediat ce termin antrenamentul: sursa proteica cu absortie rapida, refacerea necesarului de vitamine si minerale pierdute in timpul antrenamentului;
3. imi stabilesc niste tinte pe care sa le ating: scaderea stratului adipos, cresterea intensitatii si duratei antrenamentelor;
4. ma informez si anticipez cu mare atentie ce trebuie sa fac sa-mi ating tintele propuse;
5. imi stabilesc antrenamentele, perioadele de refacere (somn, relaxare, odihna) si dieta potrivita pentru atingerea scopului propus.

     DD:   Daca iti spun ca vreau sa ajung expert in acest domeniu, care este sfatul tau?
Continua sa faci ceea ce faci!!! O faci cu pasiune si asta e nemaipomenit!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu