miercuri, 24 iunie 2015

Cum ma mentin mereu motivat in sport?




Eram ieri  alaturi de 3 prieteni si colegi de antrenament in parc, iar unul dintre noi a avut ideea sa facem o poza. Am constatat ca sunt intr-o forma foarte buna, acest lucru m-a motivat nespus de mult, sa fac inca un antrenament intens.

De ce am simtit nevoia sa fac inca un antrenament? Simplu! Am realizat ca ma mentin intr-o forma foarte buna, datorita antrenamentelor intense si stilului sanatos de viata!

Eu reusesc sa raman mereu motivat in sport, folosind cateva tehnici simple:

Caut in permanenta sa ma implic in activitati sportive, sa antrenez, sa ma antrenez, sa vorbesc despre sport, sa privesc competitii sportive, etc.

Sa tin legatura cu toti prietenii mei sportivi.

Imi stabilesc obiective realiste, pe care le pot atinge intr-un interval de timp confortabil. Ca exemplu, am sa folosesc numarul de repetari, pe care vreau sa-l execut intr-o serie. Sa spunem ca azi pot executa 10 tractiuni, imi propun ca intr-o luna sa pot executa 12-13 tractiuni. Daca mi-as propune sa realizez acest lucru intr-o saptamana, s-ar putea sa nu reusesc si atunci as fi dezamagit si demotivat.

Un alt exemplu ar fi greutatea pe care o folosesc la executarea unui exercitiu. Daca azi pot sa ridic deasupra capului o haltera de 50 kg, imi propun ca intr-o luna sa reusesc sa ridic 55 kg. La fel ca in exemplul de mai sus, intr-o saptamana s-ar putea sa nu reusesc acest lucru.

Cand imi propun sa schimb ceva in aspectul muschiului, incerc sa fiu cat mai realist posibil si sa nu-mi inchipui ca pot schimba geneticul, ci doar pot schimba densitatea si calitatea muschiului. Toti avem un anumit genetic, suntem scunzi, inalti, cu segmente osoase bine proportionate sau nu. Uni au grupe musculare masive intr-o anumita parte a corpului, s.a.m.d. Am auzit de multe ori ca exista frustrari din pricina “umerilor cazuti” sau gambelor care se incapataneaza sa nu creasca. Eu lucrez proportional fiecare grupa musculara, concentrandu-ma pe observarea transformarilor in timp. Sunt convins ca daca imi fac o poza azi si inca una peste 3 luni, iar in tot acest timp am “tras draconic”, voi observa schimbari in aspectul general al musulaturii.

Daca vreau sa slabesc, imi propun sa realizez acest lucru incet si sigur. Nu folosesc tehnici radicale, de exemplu” vreau sa slabesc 10 kg intr-o luna!" sau beau apa cu lamaie dimineata si mananc o frunza de salata seara. Imi recalculez necesarul caloric zilnic si ajustez cu 10% ceea ce mananc de obicei, in asa fel incat sa pot sa slabesc 2-3 kg intr-o luna. In acest fel am un obiectiv realist si un interval de timp confortabil, in asa fel incat sa-mi ating telul si sa si raman cu rezultatele obtinute.

In concluzie, am teluri bine conturate, folosesc tehnici simple si realiste, imi stabilesc perioade de timp confortabile pentru atingerea obiectivelor propuse! Pasi mici si siguri! Toate aceste ma mentin mereu motivat, deoarece dispun mereu de rezultate foarte bune, care ma fac sa-mi doresc sa continui.

miercuri, 17 iunie 2015

Mentalitate de campion!




 
Nu cred niciodata ca ceva e greu, intai trebuie sa ma conving ca e greu! Daca ceva e intr-adevar greu, atunci incepe sa-mi placa, pentru ca incep sa-mi folosesc creativitatea pentru a adapta acest “greu” nevoilor mele, in asa fel incat sa devina usor, la indemana si placut!!!

Acum  cateva zile am vazut un articol, in care erau prezentate poze cu o sala de forta – fitness si cu diferite legume, fructe si preperate. In dreptul pozei cu sala scria  – “crezi ca aste e “ greu?”. In dreptul pozei cu mancarea era scris “aici incepe greul”

Ce pot eu sa spun din proprie experienta? Este simplu sa fac sport si sa-mi pregatesc de 6 ori pe zi mancare. Stiu ca sunt multi aceia care ma vor combate, dar tocmai aici vreau sa ajung! NU e greu nici sa faci sport, nici sa pregatesti mancare, Este greu sa treci de bariera mentalitatii, bariera psihologica responsabila de acesta “greutate”!

Am sa argumentez cat pot de succint.

Cand sunt in criza de timp fac miscare 15-20 min., nu ma obosesc sa merg la sala, ci pur si simplu fac unde sunt: in casa, in parc, la iarba verde, etc. NU este strict necesar sa am greutati, folosesc greutatea corpului: fandari, genuflexiuni, flotari, tractiuni, sarituri, etc. sunt cateva exemple. Ma folosesc de scaune (in casa), de bancute, leagane, copaci, etc.(in parc).

Daca vreau neaparat sa merg la sala, atunci imi aleg o sala unde pot sa ajung in cel mai scurt timp, fie ca plec de la munca, fie ca ajung la munca, fie ca plec de acasa, fie ca ma intorc acasa. Asa cum scriam in postarea “Exista sport dupa serviciu” nu trebuie sa gasesc scuze!

Despre hrana postez mereu pe blogul meu Tati-Gateste, retete rapide pentru sportivi, si dau sugestii cum se poate prepara mancare in maxim 30 min.

Nu e deloc complicat sa stiu cat trebuie sa mananc, am detaliat cum imi calculez eu necesarul caloric zilnic.

Eu imi fac mereu un pachetel! Acesta contine apa, 1-2 fructe, o sursa de carbohidrati si o sursa de proteina. Acest pachetel il mananc dupa ce imi termin antrenamentul sau cand sunt in parc, cand am de rezolvat anumite probleme si stiu ca nu am cum sa ajung acasa sa-mi prepar mancare.

Exista  posibilitatea sa comandam mancare sau sa o cumparam. Ei bine eu nu comand sau nu cumpar mancare dupa pofta, ci mai degraba dupa necesitate, avand grija sa-mi satisfac si papilele gustative! Nu-mi cumpar shaorma cu de toate, ci mai degraba o salata cu carne.

In concluzie cred cu tarie, ca trebuie sa renuntam la bariera psihologica care ne face sa credem ca ceva ar fi greu! Trebuie gasite variantele simple, la indemana, in asa fel incat sa ne urmam dorintele.

Nu-mi complic viata, incercand sa-i copiez pe alti sau sa-mi adaptez ritmul meu de viata dupa fel de fel de diete, care mai de care mai ciudate. Merg pe stilul simplu: repede, eficient, la indemana!!!