joi, 29 ianuarie 2015

Sa iau sau sa nu iau creatina?



Articolul de azi nu are niste concluzii stricte, ci mai degraba lasa pe fiecare sa ia propriile decizii in ceea ce e mai bine sa faca pentru rezultatele dorite.

O discutie, purtata in magazinul de suplimente al prietenul meu Gabor Cristi Eugen, m-a facut sa abordez acest subiect.


Eu si Cristi am cazut de acord ca parerile sunt impartite, in ceea ce priveste creatina. Unii afirma ca este de mare ajutor, altii sunt sceptici.

Eu consider ca o persoana  vegana sau vegetariana poate sa foloseasca cu incredere suplimentul “creatina”, in aceeasi masura si aceia care au o alimentatie precara. Exemplu: covrig si cafea dimineata, un fruct ratacit, sandwich la pranz si merdenea inainte de sala. Cine are o asemenea “dieta “ si se regaseste in ceea ce scriu eu acum, are clar nevoie de suplimente.

Creatina - aminoacid produs in ficat si depozitat in muschi. Se gaseste in carne de vanat, vita, peste (somon, ton), dar in cantitati mici 2-5 gr la ½ kg carne.

Ficatul are capacitatea de a combina 3 aminoacizi: arginina, glicina si metionina pentru producerea de creatina.

Surse de arginina: nuci, ciocolata, ovaz, stafide, susan, seminte floarea soarelui.

Surse de glicina: soia, fasole, mazare, nuci, alune, lapte, branza, carne, oua.

Surse metionina: carne, oua,  branza, iaurt.

Prin contractia musculara ATP-ul (adenozintrifosfat) se transforma in ADP (adenozindifosfat) prin pierderea unei molecule de fosfat. Pentru refacerea ATP-ului se preia o molecula de fosfat din creatinfosfat (creatina).

Concluzia mea: daca folosesc o alimentatie corespunzatoare, in care se regasesc cei 3 aminoacizi, care sunt transformati de ficat in creatina, si am si un metabolism care are capacitatea sa faca acest lucru in termen scurt, atunci pot sa fac efort si sa ma refac la nivel celular fara suplimente. Chiar pot sa afirm ca daca introduc un surplus de creatina in corp, acesta o sa munceasca sa-l elimine. Pentru cei ce nu se alimenteaza corespunzator este necesar nu numai sa ia creatina, dar sa ia si alte suplimente nutritive!


marți, 27 ianuarie 2015

Gabriel Ban si flotarile pe dosul palmelor!



                                     


Asa cum am promis in postarea “Radu Valahu Georgescu-un urias cu suflet urias” azi am sa-l prezint pe Gabriel Ban, un sportiv extraordinar care, in ciuda dificultatilor financiare, gaseste vointa necesara doborarii unor recorduri.

Tati-Gateste: Ce recorduri ai?
Gabriel Ban: In urma cu 14-15 ani urmaream o emisiune TV '' CARTEA RECORDURILOR "; atunci am vazut un suedez care a reusit un record de 75 flotari. Ambitia m-a ridicat pana la depasirea acelui record. Nefiind indrumat de nimeni, in anul 2008 recordul meu de 120 flotari a fost depasit de un indian cu aproximativ 12 flotari. Este vorba de flotari pe dosul palmelor intr-un minut.

TG: Cand ai inceput sa te antrenezi pentru doborarea recordurilor?
G: Sincer cred ca aveam 14 ani, la momentul respectiv faceam 50 de flotari fara oprire, in decursul anilor abia in timpul stagiului militar am reusit sa ating apogeul de 120 de flotari intr-un minut si alte tipuri de flotari foarte grele cu care eu ma distram facandu-le.

TG: Pe langa antrenamentele specifice doborarii recordurilor, cum te mai antrenezi?
G: In 2010 foarte multi colegi de munca ma indrumau sa merg la competitiile de skandenberg, spunandu-mi ca sunt foarte bun - la acel moment eu aveam 4 ani de sala fara oprire.

TG: Ce profesie ai?
G: Imediat dupa terminarea stagiului militar in iunie 2004, mi-am depus dosarul pentru amgajare in Ministerul Apararii Nationale. Momentan sunt Sergent Major la o unitate de Rachete Antiaeriene din Judetul Constanta.

TG: Ai facut sport in copilarie?
G: Da, am facut foarte mult :)) alergam dupa minge la fotbal si dupa biciclete pe strada, iar cand era de treaba acasa, munceam cot la cot cu tata, bunicul sau cu unchiul, la coasa, la sapa, la prasit, la crapatul de lemne, etc. - acesta a fost sportul de mic copil.

TG: Iei suplimente? Cat de mult te ajuta acestea?
G: Din pacate sunt prea scumpe pentru a-mi permite acest lux, practic skandenberg de performanta dar ma uit cu parere de rau, ca fara ajutorul suplimentelor nu pot sa avensez mai mult ... anul acesta am facut un demonstrativ de flotari si in acea zi m-a descoperit un distribuitor de produse nutritive, la finalul demonstratiei mi-a dat 2 cutii de Artro Help, bun pentru oase si ligamente, sincer a fost exceptional si rezultatul s-a vazut la Campionatul National de Skandenberg, anul acesta obtinand locul 3.

TG: Ce legatura exista intre doborarea recordurilor si skandenberg?
G: E Oarecum dezamagitoare legatura, flotarile pe care le fac pe dosul palmelor imi strica incheietura care este esentiala intr-o competitie de skandenberg si de aceea se vad foarte greu rezultatele; e ca si cum as alerga dupa 2 iepuri.

TG: Ai o alimentatie specifica?
G: E greu de raspuns dar incerc sa fiu cat mai scurt. Evit pe cat posibil prajeli, ulei, mancaruri grase, in rest cam tot ce prind mananc, nu am pretentii.

TG: Cat de mult te antrenezi si cat te odihnesti?
G: In ultimul timp am neglijat sala din cauza serviciului si pregatirii mele pentru depasirea recordului, dar in general merg zilnic in afara de duminica.

TG: Ce doresti sa realizezi prin sport?
G: Cea mai frumoasa intrebare de pana acum. Simplu, un nume in Cartea Recordurilor, nu sunt singurul roman care viseaza la acest lucru dar eu cred ca sunt cel mai aproape de indeplinirea acestui vis si, nu in ultimul rand, de a ma bucura de tot efortul depus in viata mea de sportiv.

TG: Ce satisfactii iti aduce sportul?
 G: Sanatatea este cel mai de pret lucru pe care ti-l poate oferi sportul, indiferent de acesta, insa conteaza cel mai mult sa iti cunosti limitele pentru a evita accidentarile.

Structura muschiului. Cum creste muschiul?


In articolul intitulat “Glicogenul, testosteronul si hormonul de crestere” scriam despre importanta extraordinara a acestora in cresterea masei musculare. Azi am sa descriu un pic si cum ajung acestia in muschi.

Totodata acest articol lamureste foarte clar ce scriam in articolul “De ce nu-mi cresc muschii?”, despre leziunile produse la nivel microscopic si nevoia de a lasa aceste leziuni sa se refaca.

Glicogenul si aminoacizii sunt nutrienti vitali ai muschiului.

In poza de mai jos este un desen - facut de mine - cu structura muschiului.


Daca am sa explic un pic invers, fata de ceea ce se poate vedea in desen, lucrurile stau cam asa:

Cea mai mica parte a muschiului sunt miofilamentele, care sunt groase (Miozina) si subgroase (Actina); acestea formeaza miofibrilul, mai multe miofibrile formeaza fibra musculara, pe care o acopera sarcolema.

Sarcolema are urmatoarele “atributii”: mentine in interiorul celulei componentele vitale, transporta produsi de metabolism rezultati in urma contractiei musculare si permite patrunderea selectiva a nutrientilor vitali -aminoacizi glucoza, oxigen.

Ce se intampla in timpul antrenamentelor cu greutati? Am sa explic pe intelesul tuturor!
Sarcolema se deterioreaza structural si permite patrunderea agentilor anabolici (aminoacizi, glucoza, hormoni)  in celula s-o refaca.

De ce se intampla acest lucru?
Sarcolema este rigida, asa ca in urma contractiei musculare nu reuseste sa se intinda suficient si apar deteriorarile structurale despre care scriam mai sus.

Concluzia este urmatoarea: asa cum spuneam si in postarea despre glicogen, trebuie sa ne antrenam draconic, sa ne odihnim corespunzator si sa ne hranim cat mai bine!!! Toate acestea contribuie la hranirea corespunzatore a fibrei musculare, la refacerea ei si, nu in ultimul rand, duc la rezultatele dorite.

luni, 26 ianuarie 2015

Sportivul Doru Dorobat si miscarea "Fitness Urban"




L-am cunoscut pe Doru Dorobat in parc, unde era organizat un concurs de fitness in aer liber chiar de catre Fitness Urban - miscare pe care Doru a inceput-o in Romania in anul 2012.

In 2014 Doru a participat la concursul organizat de revista Men’s Health Romania, pt aparitia pe coperta acesteia. Din 200 de candidati, Doru a ajuns finalist si a obtinut premiul de popularitate, strangand cele mai multe voturi de la public. Pe langa aceasta va aparea si un articol despre miscarea “Fitness Urban”.

Tati-Gateste: Doru, ce activitati sportive ai mai imbratisat in afara de Street Workout?

Doru: Am facut fotbal, orientare turistica-activitate care mi-a adus si satisfactia castigarii unor premii.

TG: Ce implica activitatea de orientare turistica?

D: Sa urmezi un traseu prestabilit, urmarind o harta, sa obti un timp cat mai bun, cand ajungi la sfarsitul traseului, bifand pe parcursul traseului toate punctele de control. Este un sport in aer liber, pe care ar fi bine sa-l practice mai multi.
Pe la 15 ani am facut si dansuri moderne.

TG: Nu esti impotriva sportului practicat in sala?

D: Cand am inceput miscarea Fitness Urban, am plecat de la ideea de a demonta scuzele:”nu am timp”, “nu am bani”, “nu gasesc o sala”, etc.
De 3 ani fac exercitii cu propria greutate corporala si consider ca se pot obtine rezultate remarcabile, in acelasi timp nu sunt absurd sa afirm ca nu trebuie sa  faci miscare in sala, sub indrumarea unui antrenor talentat si folosind aparate performante.

TG: Cum ai inceput miscarea Fitness Urban?

D: In 2012 ma ducem intr-un parc, destinat copiilor pentru joaca si faceam sport cu propria greutate. In 2 luni am ajuns sa fim un grup de pacticanti FU, mai mare decat numarul mamelor si copiilor din acel parc. Apoi s-a nascut ideea de a construi un parc de SW in Galati. Pe 10 octombrie 2012 am facut un record national de 1300 flotari. A urmat realizarea parcului de SW din Orastie, apoi in Deva. Avem aprobare pentru Craiova si suntem in negocieri pentru Bucuresti in sect. 4.

TG: Folosesti suplimente?

D: Da! Am inceput sa iau suplimente pentru ca aveam probleme cu articulatiile. Nu exagerez cu suplimentele si nici cu antrenamentele, nu vreau ca aceasta pasiune sa devina povara.

TG: Antrenezi?

D: Ma antrenez impreuna cu alte persoane. Vreau sa transmit pasiunea mea celor care rezoneaza cu aceasta.

TG: Am remarcat ca ti-ai creat anumite sisteme sa te ajute in miscarile cu propria greutate.

D: Am vazut ca si tu ai facut ceva asemanator.

TG: Ce impresie ai despre marketingul exagerat din sport?

D: Marketingul este necesar in sport, te ajuta sa te promovezi. Acum am sa vorbesc despre SW, unde bara de tractiuni este singura optiune a celor care vor sa se antreneze cu propria greutate, acesta nu poate fi marketata. Fitness Urban se adreseaza deopotriva  celor care nu au un statut financiar, cat si celor care au... si totusi cunosc beneficiile SW-ului. Apreciez ca cei care fac sport in parc sunt egali, nu exista diferente si bariere financiare.

TG: Ce parere ai despre steroizi?

D: Cu steroizii te minti! O perioada te crezi altfel decat esti, creaza dependenta. Despre steroizi aud multe povesti, “de succes” la inceput, apoi mai putin “frumoase”. Aduc probleme de sanatate, tulburari comportamentale. Nu recomand nimanui!

TG: Ai 3 sportivi pe care ii admiri in mod deosebit?

D: M-a inspirat Hannibal King-SW, apoi Andrei Rosu- este extraordinar ce face. Nu in ultimul rand Simona Halep.

TG: Ce satisfactii iti aduce practicarea sportului?

D: Starea mea psihica, ma bucur sa fiu un exemplu pentru ceilalti. Sportul mi-a oferit prin intermediul Fitness-ului Urban, popularitate, recunoastere, sanatate.