marți, 27 ianuarie 2015

Structura muschiului. Cum creste muschiul?


In articolul intitulat “Glicogenul, testosteronul si hormonul de crestere” scriam despre importanta extraordinara a acestora in cresterea masei musculare. Azi am sa descriu un pic si cum ajung acestia in muschi.

Totodata acest articol lamureste foarte clar ce scriam in articolul “De ce nu-mi cresc muschii?”, despre leziunile produse la nivel microscopic si nevoia de a lasa aceste leziuni sa se refaca.

Glicogenul si aminoacizii sunt nutrienti vitali ai muschiului.

In poza de mai jos este un desen - facut de mine - cu structura muschiului.


Daca am sa explic un pic invers, fata de ceea ce se poate vedea in desen, lucrurile stau cam asa:

Cea mai mica parte a muschiului sunt miofilamentele, care sunt groase (Miozina) si subgroase (Actina); acestea formeaza miofibrilul, mai multe miofibrile formeaza fibra musculara, pe care o acopera sarcolema.

Sarcolema are urmatoarele “atributii”: mentine in interiorul celulei componentele vitale, transporta produsi de metabolism rezultati in urma contractiei musculare si permite patrunderea selectiva a nutrientilor vitali -aminoacizi glucoza, oxigen.

Ce se intampla in timpul antrenamentelor cu greutati? Am sa explic pe intelesul tuturor!
Sarcolema se deterioreaza structural si permite patrunderea agentilor anabolici (aminoacizi, glucoza, hormoni)  in celula s-o refaca.

De ce se intampla acest lucru?
Sarcolema este rigida, asa ca in urma contractiei musculare nu reuseste sa se intinda suficient si apar deteriorarile structurale despre care scriam mai sus.

Concluzia este urmatoarea: asa cum spuneam si in postarea despre glicogen, trebuie sa ne antrenam draconic, sa ne odihnim corespunzator si sa ne hranim cat mai bine!!! Toate acestea contribuie la hranirea corespunzatore a fibrei musculare, la refacerea ei si, nu in ultimul rand, duc la rezultatele dorite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu