marți, 3 ianuarie 2017

Despre guta




Insist mereu pe moderatie si pe pretuirea sanatatii, deoarece nu este nimic mai important in opinia mea.

Articolul acesta este inspirat de doua situatii reale, cunoscute de mine.

Primul caz se refera la un baiat care venea constant la sala, dar care la un moment dat a disparut. Cand s-a reintors, am fost mahnit sa aud ca a trebuit sa se opreasca din activitatea sportiva, deoarece a suferit de o criza de guta.

Al doilea caz este o alta cunostinta, barbat caruia nu ii pasa niciodata de ceea ce manca. Si in cazul lui, tot o criza de guta l-a pus pe “bara”, nemaifiind in stare sa se bucure de viata ca si pana acum.

Daca in primul caz totul decurge imbucurator, deoarece acest baiat a reusit sa tina situatia sub control, respectand cu sfintenie tratamentul si regimul strict alimentar necesar in astfel de diagnostic, in cel de-al doilea caz lucrurile nu merg tocmai bine.

Ma voi opri la cauzele unui astfel de diacnostic, spunand ca prima cauza este excesul!
Este adevarat ca barbatii sunt predispusi la crize de guta prin structura lor genetica. Din cauza testosteronului, barbatii produc cantitati mari de acid uric, dar daca nu ar exista excesul, aceasta nu ar fi o problema.

Am mai discutat de acidul uric aici si am spus ca nu este bine sa fie in exces in organismul nostru.

Ce inseamna exces?

In cazul barbatului din al doilea caz, excesul inseamna multa carne la fiecare masa, multa bere in fiecare zi, cafea de 3-4 ori pe zi, etc. Oricum, in ambele cazuri, carnea si berea erau la loc de cinste atat ziua, cat si noapte, atat la petreceri, cat si in zilele normale.

Daca vinovate de producerea acidului uric sunt purinele din carne si fructele de mare, trebuie sa spun ca si berea, ciocolata, cafeaua, ceaiul, conservele, etc,  contribuie la producerea crizelor de guta; din acest motiv, e bine ca cele enumerate sa fie consumate cu moderatie.

Cum spuneam mai devreme, in cazul al doilea lucrurile nu merg intr-o directive buna, deoarece acest om nu vrea sa respecte un regim strict si de aceea crizele de guta recidiveaza, ceea ce este extrem de periculos.

Ca sa trag o concluzie, pot sa afirm ca in momentul in care intelegem sa avem grija de noi si sa fim moderati, avem toate sansele sa ne pastram calitatea vietii prin sanatate. Daca nu reusim sa fim cumpatati, vom avea de intampinat toate neplacerile generate de incapacitatea de a ne misca normal, de a munci normal, de a fi alaturi de cei dragi.

In loc sa fiu nevoit sa tin regim tot restul vietii, nemaiputand sa ma bucur niciodata de anumite preparate, prefer sa fiu moderat de fiecare data si sa ma bucur tot restul vietii de ceea ce imi place!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu