joi, 8 decembrie 2016

Avantajul de a avea antrenor




Din experienta mea reiese clar ca antrenorul are rolul secundar in relatia cu cei pe care 
ii antreneaza. Am scris lucrul asta clar in postarea “E antrenorul actorul principal?”, dar acum vreu sa scriu si despre acest rol al antrenorului. Chiar daca nu este actorul principal, rolul de antrenor este crucial pentru cei pe care ii antreneaza, deoarece este ca un profesor. Pentru cei incepatori, este omul care ii invata primele litere din sport, iar pentru cei care au mai cochetat cu sportul, poate fi ca un profesor de liceu sau de facultate, care foloseste ceea ce elevul a acumulat, imbunatatind si adaugand tot ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor propuse.

Mai insist putin pe rolul secundar al antrenorului si stiu sigur din activitatea mea de sportiv, chiar din frageda copilarie (eu m-am apucat de sport la 8 ani), ca indiferent cat de mult isi dorea antrenorul sa aiba rezultate cu anumiti sportivi, acestia din urma nu aveau rezultate fara munca si prezenta la antrenamente.

Cand am inceput eu sa fac sport, nu exista varianta sa te antrenezi fara antrenor, mergeai la un club si te prelua un antrenor. In ultimi ani, exista posibilitatea sa faci sport de agrement intr-o sala de fitness, neavand nevoie neaparat de antrenor.

Observ zilnic clienti ai salii in care lucrez, cum intra in sala si sunt ca o caprioara in farmacie. Nu au habar ce sa faca! Se invart de 20 de ori in acelasi loc, trag de aparate fara nici o noima, incearca sa inteleaga ce sa faca uitandu-se la ceilalti si cel mai ciudat lucru … devin sceptici cand ma ofer sa-i ajut. Multi chiar prefara sa foloseasca banda de alergat sau o bicicleta stationara, decat sa-mi urmeze sfaturile. Dupa cateva sedinte incep sa se dea pe brazda si imi urmeza sfaturile, imi cer mai multe informatii si unii dintre ei chiar incep sa se antreneze cu mine.

O alta categorie de clienti din sala sunt aceia care isi iau exercitiile de pe net sau de la prieteni. Din pacate pentru ei, primesc multe informatii eronate sau pe jumatate corecte, nu reusesc sa execute corespunzator exercitiile, nu sunt constienti de pericolul de accidentare, nu reusesc sa isi personalizeze o rutina si sunt in permanenta cautare de exercitii.

Ceea ce am scris pana acum genereaza importanta rolului antrenorului.

Consider cu cea mai mare convingere ca un antrenor bun te poate face sa te indragostesti de activitatea sportiva.

Alegand sa ai un antrenor, economisesti timp, deoarece el iti va stabili rutina la fiecare antrenament, iti va corecta executia fiecarui exercitiu, vei fi angrenat intr-un program, chiar daca acesta va fi stabilit in functie de timpul tau disponibil; avand un antrenor nu-ti vei gasi scuze si te vei prezenta de 3-4 ori/saptamana la antrenament.

Un antrenor bun are in portofoliul lui un bagaj de cunostinte tehnice si metode specifice, cu care sa te poata face sa evoluezi mai repede si mai bine. In functie de experienta fiecarui antrenor, se pot gasi similaritati aplicabile cat mai eficient.
Antrenorul te ajuta sa nu te ranesti, asistandu-te , corectandu-ti executia fiecarui exercitiu.

In functie de conformatia ta, de limitele tale genetice, de motivatia scazuta, un antrenor bun vine cu experienta sa si te face prin tehnici specifice, sa adaptezi exercitiile conformatiei tale, sa-ti depasesti limitele si sa devii motivat 100%.

De asemenea, un antrenor bun stie sa-ti explice de ce trebuie sa ai o anumita cadenta in executarea exercitiului, de ce folositi impreuna exercitii de baza sau de izolare, de ce sunt anumite unghiuri mai bune pentru conformatia ta, cum poti solicita muschii cat mai eficient, de ce este important sa executi o contractie maxima, ce inseamna sa produci confuzie musculara, sa faci ruperi de ritm, sa eviti plafonarea atat musculara cat si psihica, ce se intampla cand intri in catabolism muscular, cand te avantajeaza sa folosesti greutati foarte mari sau repetari multe, cand e indicat sa folosesti exercitii de izomatrie sau semi-izomatrie, de ce nu este bine sa-ti dublezi exercitiile la un antrenament, cum sa gasesti variante ale aceluiasi exercitiu fara sa ai nevoie de un anumit echipament, ce avantaje iti aduc exercitiile executate in ritm alert sau lent, cum sa-ti imbunatatesti viteza sau rezistenta in functie de obiectivul tau, etc.

Toate cele enumerate mai sus sunt extrase din intrebarile frecvente din sala, sunt parte din cunostintele si experienta mea.

Consider cu fermitate ca un  antrenor bun poate aduce un avantaj substantial si de neegalat pentru fiecare practicant de sport de agrement, in comparatie cu practicarea fara indrumare a acestui sport!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu