marți, 13 decembrie 2016

Grija mea- articulatiile




In ultima vreme am tot insistat pe nevoia de a avea grija de sanatate inainte de orgoliu, cand e vorba de sport.

Se vede clar in postarile in care am discutat de proteine, de slabit, de un stil de viata sanatos, cat de importanta este pentru mine sanatatea.

Am adus in treacat vorba si despre articulatii, cand pomeneam de acidul uric.

De ce insist pe articulatii? Simplu… articulatiile sunt foarte sensibile, se degradeaza in timp automat si consider ca trebuie sa avem grija de ele, incepand de foarte devreme.

Observ din ce in ce mai multi oameni care se plang de dureri, senzatii neplacute, trosnituri, etc. ale articulatiilor. Cunosc baieti de 16 ani, tineri de 27 ani, fete de 21 ani, care au probleme cu articulatiile. Ca tot am adus vorba de tanar de 16 ani care se plange de dureri de genunchi, vreau sa trag un semnal de alarma pentru toti: parinti, bunici, antrenori, etc.

Acest tanar nu ajungea in situatia acesta daca parintii lui ar fi fost interesati de o alimentatie sanatoasa, de un stil de viata sanatos. Din spusele baiatului, am inteles ca mananca multa mancare gatita cu carne, iar doctorul, care nu a fost de acord cu acest lucru, i-a recomandat mai multa diversificare, fructe, legume, cereale integrale, etc.

Daca alimentatia are un rol crucial in protejarea articulatiilor de la degradare, de asemenea si hidratarea este la fel de importanta. Un organism deshidratat nu are resurse sa produca lichid sinovial  pentru articulatii.

Cunosc personal un tanar de 27 ani care are artroza severa la ambii genunchi si este foarte greu pentru el sa gestioneze durerile permanente, lipsa de mobilitate, incapacitatea de a executa exercitii precum genuflexiuni, extensii pentru cvadriceps, etc.

Excesele in miscari, mai ales in practicarea sportului de performanta, duc la degradarea precoce a articulatiilor.

Repetarea la nesfarsit a unei miscari pe o anumita articulatie duce la degradarea acesteia.

Incarcarea excesiva cu greutati a exercitiilor va avea un efect traumatizant asupra articulatiilor.

Ca sa clarific mai bine situatia, am sa spun ca alergatul excesiv distruge genunchii cu mult timp inainte ca ei sa se degradeze in mod natural. Si genuflexiunile cu greutati exagerate duc la distrugerea cartilajului genunchiului.

Stiu de la prietenii mei care practica sporturi grele, in care articulatiile sunt extrem de solicitate din cauza greutatilor maximale, ca au probleme cu articulatiile la un moment dat. Ei folosesc suplimente pentru articulatii, acestea de fapt sunt singurele suplimente, cu care eu sunt impacat si spun ca sunt necesare!

Afirm faptul ca sunt impacat cu suplimentele pentru articulatii deoarece sunt nevoit sa folosesc si pot sa afirm ca sunt de mare ajutor. Suplimentele de condroitina, glucozamina, acid hialuronic si Boswellia (o planta) sunt necesare in procesul de preventie.

Consider ca este bine ca orice sportiv sa inceapa sa foloseasca suplimente pentru articulatii.

Cum putem sa prelungim cat mai mult viata articulatiilor?

Ideal ar fi sa ne hranim cu multe minerale si vitamine, din fructe si legume, sa ne hidratam cat de des este necesar, sa evitam sa facem exercitii daca nu stapanim o tehnica corecta de executie a acestora. Sa nu lasam orgoliul sa fie mai puternic decat ratiunea si sa ne incapatanam sa folosim greutati, pe care sa nu fim in stare sa le controlam intr-o executie corecta, punandu-ne in situtia de a ne degrada articulatiile.

O articulatie distrusa prin tocirea cartilajului nu se mai reface!!! De aceea, artrozele de la nivelul genunchilor sau soldurilor si nu numai, sunt considerate boli degenerative!!!



joi, 8 decembrie 2016

Avantajul de a avea antrenor




Din experienta mea reiese clar ca antrenorul are rolul secundar in relatia cu cei pe care 
ii antreneaza. Am scris lucrul asta clar in postarea “E antrenorul actorul principal?”, dar acum vreu sa scriu si despre acest rol al antrenorului. Chiar daca nu este actorul principal, rolul de antrenor este crucial pentru cei pe care ii antreneaza, deoarece este ca un profesor. Pentru cei incepatori, este omul care ii invata primele litere din sport, iar pentru cei care au mai cochetat cu sportul, poate fi ca un profesor de liceu sau de facultate, care foloseste ceea ce elevul a acumulat, imbunatatind si adaugand tot ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor propuse.

Mai insist putin pe rolul secundar al antrenorului si stiu sigur din activitatea mea de sportiv, chiar din frageda copilarie (eu m-am apucat de sport la 8 ani), ca indiferent cat de mult isi dorea antrenorul sa aiba rezultate cu anumiti sportivi, acestia din urma nu aveau rezultate fara munca si prezenta la antrenamente.

Cand am inceput eu sa fac sport, nu exista varianta sa te antrenezi fara antrenor, mergeai la un club si te prelua un antrenor. In ultimi ani, exista posibilitatea sa faci sport de agrement intr-o sala de fitness, neavand nevoie neaparat de antrenor.

Observ zilnic clienti ai salii in care lucrez, cum intra in sala si sunt ca o caprioara in farmacie. Nu au habar ce sa faca! Se invart de 20 de ori in acelasi loc, trag de aparate fara nici o noima, incearca sa inteleaga ce sa faca uitandu-se la ceilalti si cel mai ciudat lucru … devin sceptici cand ma ofer sa-i ajut. Multi chiar prefara sa foloseasca banda de alergat sau o bicicleta stationara, decat sa-mi urmeze sfaturile. Dupa cateva sedinte incep sa se dea pe brazda si imi urmeza sfaturile, imi cer mai multe informatii si unii dintre ei chiar incep sa se antreneze cu mine.

O alta categorie de clienti din sala sunt aceia care isi iau exercitiile de pe net sau de la prieteni. Din pacate pentru ei, primesc multe informatii eronate sau pe jumatate corecte, nu reusesc sa execute corespunzator exercitiile, nu sunt constienti de pericolul de accidentare, nu reusesc sa isi personalizeze o rutina si sunt in permanenta cautare de exercitii.

Ceea ce am scris pana acum genereaza importanta rolului antrenorului.

Consider cu cea mai mare convingere ca un antrenor bun te poate face sa te indragostesti de activitatea sportiva.

Alegand sa ai un antrenor, economisesti timp, deoarece el iti va stabili rutina la fiecare antrenament, iti va corecta executia fiecarui exercitiu, vei fi angrenat intr-un program, chiar daca acesta va fi stabilit in functie de timpul tau disponibil; avand un antrenor nu-ti vei gasi scuze si te vei prezenta de 3-4 ori/saptamana la antrenament.

Un antrenor bun are in portofoliul lui un bagaj de cunostinte tehnice si metode specifice, cu care sa te poata face sa evoluezi mai repede si mai bine. In functie de experienta fiecarui antrenor, se pot gasi similaritati aplicabile cat mai eficient.
Antrenorul te ajuta sa nu te ranesti, asistandu-te , corectandu-ti executia fiecarui exercitiu.

In functie de conformatia ta, de limitele tale genetice, de motivatia scazuta, un antrenor bun vine cu experienta sa si te face prin tehnici specifice, sa adaptezi exercitiile conformatiei tale, sa-ti depasesti limitele si sa devii motivat 100%.

De asemenea, un antrenor bun stie sa-ti explice de ce trebuie sa ai o anumita cadenta in executarea exercitiului, de ce folositi impreuna exercitii de baza sau de izolare, de ce sunt anumite unghiuri mai bune pentru conformatia ta, cum poti solicita muschii cat mai eficient, de ce este important sa executi o contractie maxima, ce inseamna sa produci confuzie musculara, sa faci ruperi de ritm, sa eviti plafonarea atat musculara cat si psihica, ce se intampla cand intri in catabolism muscular, cand te avantajeaza sa folosesti greutati foarte mari sau repetari multe, cand e indicat sa folosesti exercitii de izomatrie sau semi-izomatrie, de ce nu este bine sa-ti dublezi exercitiile la un antrenament, cum sa gasesti variante ale aceluiasi exercitiu fara sa ai nevoie de un anumit echipament, ce avantaje iti aduc exercitiile executate in ritm alert sau lent, cum sa-ti imbunatatesti viteza sau rezistenta in functie de obiectivul tau, etc.

Toate cele enumerate mai sus sunt extrase din intrebarile frecvente din sala, sunt parte din cunostintele si experienta mea.

Consider cu fermitate ca un  antrenor bun poate aduce un avantaj substantial si de neegalat pentru fiecare practicant de sport de agrement, in comparatie cu practicarea fara indrumare a acestui sport!

miercuri, 7 decembrie 2016

Despre creatina-continuare




Cand am scris articolul “Sa iau sau sa nu iau creatina?”, nu luasem niciodata creatina si scriam parerea mea de la acel moment despre consumul de creatina. Bineinteles ca au aparut voci care sa ma combata si sa-mi spuna ca nu pot avea o parere pertinenta daca nu am folosit, asa ca am hotarat sa am o parere pertinenta si am luat creatina pentru 2 luni.

Inainte sa scriu ceea ce am simtit si ce transformari au aparut in organismul meu, pe durata consumarii creatinei, va mai spun cate ceva despre creatina in general.

Este foarte greu sa stiu exact cata creatina produc si cata creatina intra in organismul meu prin hrana pe care o consum. Asa cum am scris in primul articol despre creatina, noi producem creatina la nivelul ficatului din 3 aminoacizi. De asemenea, aceia care nu au o dieta vegetariana acumuleaza creatina direct din carne.

Cantitatea de creatina de care avem nevoie difera de la individ la individ. De asemanea, difera si in functie de natura antrenamentelor pe care le facem.

Tinand cont de cele spuse, atrag atentia ca nu stim niciodata cata creatina avem in organism. Este foarte costisitor ca timp, sa calculam zilnic ce aport de creatina acumulam din carnea pe care o consumam, mai ales ca nu stie nimeni exact cata creatina se gaseste intr-o bucata de carne, deoarece aceasta difera in functie de cum este hranit animalul de la care provine carnea. Nu cred ca sunt doua bucati de carne care sa contina aceeasi cantitate de creatina.

Concluzionez ca suntem tot timpul in pericol sa ne supradozam cu creatina, ceea ce este nefavorabil pentru sanatatea noastra. Consider ca e mai sanatos sa fim sub nivelul maxim de creatina din muschi, decat sa ne supradozam.

Revin la experienta mea cu consumul de creatina, spunand ca in primele 4-5 zile nu am simtit nici o schimbare. Este normal deoarece organismul asimileaza in muschi creatina pe care o consumam cu o zi inainte si mai avem nevoie de perioada de incarcare cu creatina.

Dupa ce au trecut cele 4-5 zile, am realizat ca nu mai simt febra musculara asa intens, 
avand senzatia ca nu am “tras” la fel de intens.

O alta senzatie a fost ca ma pompam foarte repede si simteam o presiune in musculatura, diferita fata de cum simteam cand nu o luam.

Dupa o luna de consum al creatinei, am observat o usoara crestere in forta, dar in ultima saptamana a celei de a doua luna, nu am mai simtit acel castig si nici nu mai aveam senzatiile din primele saptamani.

Eu imi pastrez de cativa ani o forma musculara definita. Din pacate, am fost foarte dezamagit sa constat ca dupa 3 saptamani de creatina, mi-am pierdut considerabil forma. Atat bratele, deltoizii, cat mai ales abdomenul au capatat un aspect estetic neplacut, disparandu-mi definirea cu care eram obisnuit.

Imi mentin parerea pe care am avut-o si in primul articol: eu nu am nevoie sa consum creatina ca atare; in schimb, nu am nimic impotriva consumului de creatina a celor care sunt vegetarieni sau a celor care fac antrenamente intensive de forta, dar recomand moderatie!

Nivelul scazut de creatina ne poate rani doar orgoliul, insa… supradozajul cu creatina ne poate imbolnavi la un moment dat!!!