vineri, 30 octombrie 2015

Glutationul - continuare de ce beau zer?



Asa cum am promis in ultima mea postare “de ce beau zer in timpul antrenamentului?”, am sa continui cu anumite explicatii.

Consider ca ar trebui sa ma opresc asupra glutationului, aceasta tri-peptida (cisteina, glicina si acid glutamic) face parte dintr-o retea de antiohidanti (acid lipoic, vitamina C, vitamina E si coenzima Q10).

Insist sa spun ca o alimentatie sanatoasa este foarte importanta, deoarece ne ofera enzime si antioxidati esentiali pentru o buna functionare a organismului. Acestea se gasesc in alimente proaspete, obtinute traditional fara chimicale.

Din informatiile pe care le-am gasit, reiese ca glutationul are rol vital in detoxifierea ficatului! Caracterul antioxidant al glutationului este atribuit cisteinei. De asemenea, cisteina este un aminoacid neesential, ce se gaseste in majoritatea proteinelor. Surse de  cisteina: zer, produse lactate, soia, carne, peste, cereale integrale, ceapa, usturoi.

Din postarea precedenta reiese ca cisteina este element constituent al glutationului.

Un alt element constituent al glutationului este acidul glutamic, tot un aminoacid neesential sintetizat din gluten, important in detoxifierea organismului. Acesta este de asemenea un neurotransmitator. Pentru ca nu poate trece usor din sange in creier, acidul glutamic este transformat in L-glutamina. Surse de acid glutamic: oua, produse lactate, toate tipurile de carne, soia, cereale, etc. Exista si sub forma E620, aditiv alimentar si potentiator de aroma, pe care trebuie sa o evitam in alimentatia noastra! Rosiile, fasolea si alte alimente au acea aroma specifica, datorita prezentei ionilor liberi de glutamat.

Despre glicina (al treilea element constituent al glutationului) am scris in postarea “sa iau sau sa nu iau creatina?”. Alaturi de metionina si arginina, aceasta ajuta la formarea creatinei. Este un aminoacid neesential, care regleaza secretia bilei si ajuta la digerarea grasimilor.

Imi doresc sa mai scriu cateva informatii si despre coenzima Q10, care face parte dintr-un complex enzimatic ce ajuta celulele sa transforme glucidele in energie. Este produsa de toate celulele organismului si se gaseste in alimente: vita, peste. pui, ulei de rapita, nuci, fistic, alune, etc.



marți, 20 octombrie 2015

De ce beau zer in timpul antrenamentului?



“Aud necontenit discutii aprinse despre felul in care trebuie sa mananci, nutritionisti care dau sfaturi pe care ei nu le pot urma, sportivi (sau fosti sportivi) care nu arata a sportivi si totusi dau sfaturi despre harana potrivita pt ceilalti, oameni supraponderali care stiu exact ceea ce trebuie facut, dar nu fac, etc.

Eu spun ca cel mai bun exemplu de a te hrani corespunzator este corpul! Daca ai un corp care face lumea sa intoarca capul – fie din admiratie, fie de invidie - atunci esti pe calea cea buna, asta cu o singura exceptie: sa nu te ajuti de fel de fel de substante de care nu ai nevoie. Consider ca sportul si alimentatia corecta sunt cele mai puternice atuuri in crearea unui corp de invidiat.” Asta scriam in prima mea postare “Un corp sculptat prin sport si hrana”.

M-am nascut cu un apetit nebun, am o pofta inepuizabila de mancare, mananc orice este sanatos, nu fac nazuri, mananc de 5-6 ori pe zi mancare pregatita de mine. Chiar si cand sunt in vacanta, imi inchiriez apartament cu bucatarie, si-mi gatesc ce consider eu ca ma ajuta in obiectivul pe care il am, acela de a avea un corp sculptat.

Beau bors facut de mine, kefir de apa, de lapte, zer obtinut de mine in casa dupa ce fac branza telemea de casa.

Ma opresc la zer, pentru ca sunt convins ca imi face bine, mai ales ca nu am nici un fel de alergii. Nu sunt alergic la cazeina sau beta-lactoglobulina, asa ca beau in fiecare zi 1L de zer, in timpul antrenamentului, dupa antrenament, dimineata pe spomacul gol sau de sete.

Cred ca e foarte important ca imi obtin singur zerul, deoarece stiu exact ca este curat!

M-am documentat si am gasit informatii potrivit carora zerul contine putin colesterol, este foarte scazut in calorii, are complex de vitamine B, calciu, iod, potasiu si mai ales alfa-lactalbumina.Acesta contine cei 3 aminoacizi ramificati: valina, leucina si izoleucina-cunoscuti si ca BCAA, cisteina - element constituent al glutationului (antiohidant cu rol in detoxifierea ficatului) si triptofanul-esential in biosinteza enzimelor, proteinelor, serotoninei, melatoninei si vitaminei B3.

Un avantaj deosebit al zerului este acela ca se asimileaza foarte usor (cu cat este mai proaspat si tinut la rece si intuneric, cu atat are enzime nealterate si active) in timpul antrenamentului si dupa antrenament, acesta furnizand muschilor aminoacizii necesari refacerii.

Am sa continui acest articol in zilele viitoare, pentru a aduce mai multe informatii despre glutation, melatonina, serotonina, potasiu, etc. deoarece sunt multe informatii pe care nu le pot aborda intr-un singur articol. Nu vreau sa plictisesc pe nimeni! J

Va urma…